Величествената гледка липсваше повече от 30 години

За първи път от десетилетия насам Хималаите могат да бъдат видяни от някои части на Индия, пише британското издание Independent.

Гледката, която липсва повече от 30 години, сега е възможна заради по-чистия въздух. Това пък се дължи на мерките срещу пандемията от COVID-19.

Коронавирусът „изчисти“ въздуха в Европа

Жители на индийския щат Панджаб публикуваха снимки на отдалечената на 125 км планина. На тях ясно се виждат Хималаите, в която се намират девет от десетте най-високи върхове на Земята.

Хималаите са оставили дълбок отпечатък върху културите на Южна Азия. Много от върховете на планината са свещени в будизма и хиндуизма.

Населението на Индия от 1.4 млрд. души е под строги ограничителни мерки за 21 дни. Това доведе до спирането на работата на много фабрики и до силно ограничен трафик по улиците.

Въздухът над европейските столици е станал по-чист

Отсъствието на смога и откриващата се величествена гледка впечатли много потребители на социалните мрежи и те започнаха да качват впечатляващи кадри. Бившият индийски крикет играч Харбхаджан Турбанатор публикува снимка в своя Twitter профил със следния коментар: „Никога не съм виждал това от дома си. Не съм и вярвал, че дори е възможно. Това е ясна индикация, че замърсяването е изцяло по наша вина“.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП