От следващата седмица ще бъдат инсталирани такива на още 10 станции

Нова система за автоматично разпределение на маски гарантира, че пътниците в метрото са подходящо оборудвани за защита от коронавируса в третия по големина град в Турция, Измир, пише Агенция "Фокус".

Учители шият маски за хората на първа линия (ВИДЕО)

Пътниците на метрото вече ще могат да получават безплатно четири маски за лице и 100 милилитра дезинфектант всяка седмица, като използват картите си на автомата, наречен „маскоаматик“, след като платят таксата за пътуване с метрото. 

В следващите дни дезинфектантът ще бъде премахнат от пакета, а броят на маските ще бъде увеличен до пет, се казва в изявлението на община Измир. Първият автомат за маски беше инсталиран на централната станция Конак. От следващата седмица ще бъдат инсталирани такива на още 10 станции.

Кметът на община Измир Тунч Сойер заяви в изявлението, че броят на машините ще бъде увеличен, за да могат жителите на Измир да получават маските по-удобно и хигиенично. Компанията, която произвежда автоматите, е базирана в Измир, отбеляза Сойер, като изрази гордостта и благодарността си, че местна компания е успяла да разработи това решение.

Жена изработва предпазни шлемове, за да ги дарява (ВИДЕО)

Сойер изрази надеждата си, че инициативата ще бъде успешна, подчертавайки: „Здравето на хората в Измир е на първо място над всичко останало.“

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.