А заради епидемията във Великобритания, кралица Елизабет Втора отмени топовните гърмежи за рождения си ден

Заразените с новия коронавирус по света са вече повече от 2 милиона и 250 хиляди. Половината от тях са в Европа.

И ако досега основната цел на властите беше да не се стигне до рязко увеличаване на случаите, все повече европейци очакват с надежда облекчаване на ограниченията.

Втора вълна на COVID-19 в Сингапур, над 940 заразени за денонощие

Италия продължава да е страната с най-много смъртни случаи в Европа – близо 23 хиляди. Сега действащите ограничителни мерки са в сила до 3 май, но на този етап властите не предвиждат някакво по-сериозно облекчаване или отваряне на училищата. Все пак има и положителни новини - Италия обяви рекорден брой оздравели за едно денонощие от началото на пандемията в страната. Все повече италианци обаче водят битка за оцеляване заради пълната карантина.

„Напълно сме блокирани и няма какво да ядем. Съсипани сме… времената са ужасни и можем да преживяваме само така. Всеки ден идваме тук и взимаме храна, топло ядене… Добре, че ги има тези хора иначе не знам как ще оцелеем”, казва Франческо Привитера, жител на Катания.

Над 1000 френски военни от самолетоносача "Шарл де Гол" са с коронавирус

В съседна Румъния, където мнозинството християни са православни, също посрещат Възкресение Христово по необичаен начин. В страната са въведени строги мерки, следи се за нарушаване на карантината, а в помощ на полицията се включва и армията. В навечерието на Великден президентът Клаус Йоханис призова румънците да останат по домовете си.

„Скъпи сънародници, каквото и да чувате, бих искал да ви съобщя какво казват медицинските власти, експертите: останете си по домовете, защото иначе след Великден ни чакат погребения”, каза Йоханис.

В Германия властите обявиха в петък, че епидемията от новия коронавирус в страната вече е под контрол. Днешните данни обаче показват, че за четвърти пореден ден има скок на новите инфекции. Потвърдените случаи на коронавирус в Германия са вече над 137 хиляди. Властите в Берлин насочват усилия в спасяването на германската икономика.

Кралица Елизабет II се отказа от топовните гърмежи за рождения си ден

„Германската икономика се намира в много по-сериозна ситуация от всичко, което сме преживявали в следвоенния период. Положението ще бъде вероятно по-тежко от това, което видяхме по време на банковата и борсовата криза”, обясни министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер

А заради епидемията във Великобритания, кралица Елизабет Втора отмени топовните гърмежи за рождения си ден, който е след 4 дни. Това се случва за пръв път от 68-години, откакто кралицата е на престола.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.