Това заяви социалният министър в студиото на "Здравей, България"

Мярката 60/40 действа и показател за това е, че 72 000 души са запазили своите работни места. За един месец общият брой на регистрираните безработни е около 80 000. За същия период обаче близо 15 000 души са успели да започнат работа. Това заяви в студиото на „Здравей, България” социалният министър Деница Сачева.

„60/40 функционира общо 13 работни дни. За това време 72 000 души са успели да запазят своята работа. Тоест 80 000 загубиха, а 72 000 запазиха. 60/40 действа за онези работодатели, които искат да задържат своите хора и именно те се възползват най-много”, допълни тя.

Сачева: Нито един нуждаещ се не е забравен

Според нея упреците, че парите се дават за това хората да си стоят вкъщи, са неоснователни. „Едно от условията е служителите да бъдат на непълен работен ден. То се установява заради недостатъчните възможности за работа, но и защото част от бизнеса е спрял със заповед на държавен орган”, допълни социалният министър.

 

Сачева поясни, че държавата компенсира едно неблагополучие, което не е по вина нито на работодателите, нито на работниците. „Затова изплащаме 60% от възнаграждението плюс осигуровките. Работодателят трябва да плати само онази част, за която служителят наистина работи”, обясни тя.

Горанов ще представи нови варианти за помощ на бизнеса

Социалният министър заяви, че се изготвя допълнителна мярка в размер на около 150 млн. лева за покриване на 40% от минималната работна заплата и осигуровките към нея за секторите, които са най-засегнати от кризата.

Министерството дава възможност и на работещите родители, които са в неплатен отпуск, да получат еднократно 375 лв. „Това е помощ, от която сега могат да се възползват предимно работещи хора. Без значение какви доходи имат или са имали преди това. Условието е доста високо, защото подоходният критерии е до 610 лв. на член от семейството”, разясни Сачева.

Отпускат еднократна помощ на родителите в принудителен неплатен отпуск

 

 

Социалният министър коментира и притесненията на опозицията, че в страната не са предприети мерки.

„Смятам, че сме се погрижили за онова, което е най-важно. На първо място за живота и здравето. На второ – за храната на най-бедните, които се нуждаят от грижа. Обхванали сме възрастните и хората с увреждания. Не на последно място се грижим и за работата, и доходите”, категорична беше Сачева.

„Осигуряваме всичко, което се изисква от нас със значителен финансов ресурс и денонощна работа на колегите на терени, за да преодолеем първия момент на най-тежката криза”, допълни тя.

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.