Темата коментира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков

„Транспортът е субсидиарен сектор. Всички подсектори в рамките на транспорта обслужват движението на стоки и пътници. Когато движението на пътници е преустановено, естествено е, че транспортът страда“. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в студиото на „Неделята на NOVA“.

Отварят парковете в цялата страна (ЗАПОВЕД)

По думите в момента 85% при големите пътнически превозвачи не функционират. 

„България е отворена икономика. Ние разчитаме на внос и износ на продукция. Тогава, когато другите пазари не функционират и потреблението силно намалява, транспортът страда“, каза още той. И допълни: „Големият проблем в момента е фактът, че има криза и при търсенето, и при предлагането. Тази криза е безпрецедентна“.

Желязков: Не е време за пътешествия, време е за отговорност (ВИДЕО)

Според него извънредното положение като подход, предвиден в Конституцията, е изиграло своята роля. „Оттук нататък трябва да останат целенасочените мерки, които са свързани с превенция на здравето, но и мерки, свързани с преодоляване на кризата в икономиката“, коментира още Желязков.

„Пандемията не е отминала, но стремежът ни с всеки изминал ден е да се връщаме към нормалността“, посочи още той.

„Към момента крайната дата на извънредното положение е 13 май. Ако то не бъде отменено или удължено, на 14 май няма да имаме такова", заяви Росен Желязков. И добави, че до 13 май трябва да бъде подготвено законодателство, което да ни подготви за излизане от извънредното положение.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!