Това допусна бившият следовател Георги Илиев

Шофьорът, причинил катастрофата с журналиста Милен Цветков, вероятно е карал джипа си с много над 100 км/ч. Това допусна бившият следовател и експерт Георги Илиев, който пред камерата на NOVA изгледа кадри от фаталния инцидент на Великден. Междувременно законовите промени за по-строги санкции срещу дрогирани шофьори вече са разпределени за разглеждане в парламентарните комисии.

Според следователя Георги Илиев, който е разследвал десетки влакови и автомобилни катастрофи, при случая с Милен Цветков е най-важно вещите лица първо установят скоростта, с която журналистът е бил пометен.

„По повредите на двата автомобила вещите лица ще установят скоростта. Тя е над 100 км/ч. По мое виждане е 140-150 км/ч, защото явно се забелязва, че джипът, управляван от лице, употребило наркотици, няма никакво намерение да спре зад спрелия автомобил“, каза Илиев.

Обвиненият за катастрофата с Милен Цветков няма да обжалва ареста си

Липсата на какъвто и да е опит обвиненият Кристиан Николов да спре джипа може да се сметне за умисъл, твърди бившият магистрат.

„Или би отбил, или натиснал аварийно спирачната система, или поне по време на удара щеше да бъде в процес на спиране. А при него няма и следа от спирачен път“, поясни Илиев.

Освен дали има ли спирачен път експертите ще проверят и били са изправни двата автомобила и как те са се движили по улиците към кръстовището.

Гешев: Катастрофата с Милен Цветков се използва от определени кръгове за пропагандна кампания

„Точно в този случай нито асфалтовата настилка, нито светофарната уредба, нито маркировката могат да бъдат причина за това произшествие“, категоричен е бившият следовател.

Първоначално разследващите имат 2 месеца да приключат следствието, но срокът може да бъде удължаван.  

Междувременно от МВР призоваха всички пешеходци, които са пресичали на пешеходната пътека в момента на катастрофата, да се обадят на телефон 112. От разпространените в интернет кадри се вижда ясно, че 6 души се разминават на сантиметри от сблъсъка между двете коли. 

РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Говори жената, подала сигнал до 112 за катастрофата с Милен Цветков

ВСИЧКО ЗА КАТАСТРОФАТА И РАЗСЛЕДВАНЕТО ПО СЛУЧАЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.