Главният прокурор даде специално интервю за „Неделята на NOVA”

„Темата за катастрофата, при която загина Милен Цветков, беше използвана от определени кръгове за поредната пропагандна кампания, според която смъртта на журналиста е заради работата му. Казват още, че повдигнатото обвинение нарочно е формулирано така, за да няма резултат… Каквото и да направи прокуратурата, тези кръгове ще се опитат да го опорочат”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в специално интервю за „Неделята на NOVA”.

Той поясни, че щом шофьорът на джипа, блъснал колата на Цветков, е с мярка „задържане под стража”, значи съдията е приел, че доказателствата по делото кореспондират с повдигнатото обвинение.

РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Говори жената, подала сигнал до 112 за катастрофата с Милен Цветков

„В Наказателния кодекс е предвидено престъпление, извършено при евентуален умисъл – транспортно престъпление, причиняване на смърт при ПТП с евентуален умисъл. Предвидена е и хипотеза за причиняване на смърт по непредпазливост. Факт е, че хипотезата за извършване на подобно престъпление с евентуален умисъл е много рядка. Юристите обикновено се плъзгат по течението и възприемат по-лесното, а именно – квалификация по непредпазливост. Но какво, ако не евентуален умисъл, е да управляваш мощен джип след употреба в рамките на 24 часа на 4 вида упойващи вещества, три от които наркотични; да не спреш на червен светофар, да караш със скорост може би много над 100 км/ч? Евентуален умисъл означава две неща – да осъзнаваш обществено опасните последици (а шофьорът няма как да не ги е осъзнавал), да допускаш, че те ще се случат и да имаш безразличие към тези последици”, обясни обвинител номер 1. И допълни, че който иска, може да се запознае с юридическата страна на проблема. „Ще цитирам г-н Филчев, защото е безспорен авторитет в наказателното право. В книгата си „Въпроси на наказателното право и съдебната практика” той изследва подробно субективната страна на убийствата и на телесните повреди”, допълни Гешев.

Той бе категоричен, че след като прокурорите са повдигнали обвинение и на майката на 22-годишния Кристиан Николов, са преценили, че има достатъчно доказателства срещу нея.

„Не съм запознат с подробностите по делото. Никой главен прокурор не следи в реално време всяко досъдебно производство. Има наблюдаващ прокурор, който поема отговорността. След като така е преценено, аз заставам зад колегите. А в житейски план смятам, че всеки може да разбере дали един родител може да прецени какъв живот води детето му”, каза още Гешев.

Той коментира и спецакцията, при която бяха задържани вероятните извършители на побоя над журналиста Слави Ангелов. „Към момента нямаме достатъчно доказателства, за да повдигнем обвинение и да кажем имена. Някои хора трябва да разберат, че времената са различни от тези в началото на 90-те и вече не вършат работа позиции в политически или други среди или пък това, че майка им е много богата и е била секретарка на бизнесмен. Ако не разберат това, ще се сблъскат със закона”, категоричен бе Гешев.

Оставят за постоянно в ареста задържаните за нападението над Слави Ангелов

Главният прокурор говори за мерките, които държавата взима срещу разпространението на коронавируса. „Те бяха до голяма степен навременни, но не бе осъществен цялостен контрол върху спазването им. Над 90% от гражданите ги спазват. Има една малка част, която по принцип мрънка за всичко и трета група, която използва пандемията, за да извлече политически, икономически, репутационни ползи. И тук не са виновни българските граждани. Виновна е държавата, защото нейна работа е да приложи мерки и закони спрямо неспазващите правилата. Получава се едно клатушкане – две крачки напред, една назад, днес има маски, утре няма… Надявам се да не загубим войната срещу коронавируса заради българските политици. И не, те не са ми криви, изпитвам към тях това, което масово изпитват гражданите”, каза главният прокурор.

Той бе категоричен, че мерките срещу спекулата с цените във време на криза у нас са възприети от почти всички прокуратури в Европа, както и от американската. „Това е факт, въпреки че контролът се представя като държавна репресия”, коемнтира още обвинител номер 1.

Гешев коментира и системата за случайно разпределение на дела. „Тя беше въведена през 2015 г. като временно решение с политическата мотивация, че това е промяна и се изисква от Брюксел. Но за всички беше ясно, че това е временен вариант – система, въведена за няколко месеца, без обществена поръчка, под натиска на един бивш министър на правосъдието, който сега рязко е получил амнезия и казва, че няма нищо общо с казуса. Но всичко е видимо на сайта на ВСС. В протоколите, качени там, се вижда кой е опитал да отложи одита на тази система през 2017 г. с мотива, че не е нужно да се дават 5000-7000 лв. Въпросът е дали това е голяма сума на фона на огромните имуществени и неимуществени интереси”, заяви Гешев.

„Откровена лъжа е, че в хода на този одит, не е бил констатиран нито един случай на манипулация на дела. Това изобщо не е било предмет на този одит. Предмет на този одит е бил дали системата има уязвимости и именно той е установил един куп такива. Въпросът с разпределението на делата е въпрос на доверие в съдебната система. И ние не можем да го пренебрегнем, само защото ще имаме повече работа”, каза още главният прокурор.

Според него, за да се получи справедливост по въпроса с проверката на приватизационния процес, е важна работата и на политиците. „Те трябва да приведат законите в такъв вид, че да може да се търси наказателна отговорност. По-добре късно, отколкото никога. Ще направим всичко възможно, за да постигнем онова, което очакват гражданите – законност и справедливост. Дали ще успеем, предстои да видим”, заяви Гешев.

В интервюто за NOVA той коментира и разследването и обвиненията срещу бизнесмена Васил Божков.

„Въпросът „Защо точно сега?” вече стана рутинен. В рамките на шегата ще кажа: това, че някой бяга, е индикация за чиста съвест. Ще направим всичко възможно, за да бъдат тези лица екстрадирани и изправени пред българския съд”, заяви обвинител номер 1.

Той определи твърденията, че е изпратил обвинители да отвлекат Васил Божков от ОАЕ, като „творческо изчерпване в средите, които бълват фалшиви новини срещу прокуратурата”. „С подобни твърдения навлизаме в сферата на съдебната психиатрия. Как си представяте следното: да изпратя двама тежко въоръжени ръководители на отдели във ВКП – на уважителна възраст, с граждански полет. Те да кацнат в Абу Даби, да направят опит да отвлекат Божков, полицаите там да има кажат, че понеже са прокурори, ще ги пуснат да си тръгнат. И двамата да се приберат у нас, пак тежко въоръжени с граждански полет. След това г-н Борисов да се притесни от това, което съм направил, да изпрати храни за Абу Даби, а те, за да компенсират, да ни върнат фурми. Как си представяте всичко това?”, описа Гешев информацията, разпространена от някои медии.

Певицата ЛиЛана задържана при спецакция в София

„Решението за екстрадиция в много държави извън ЕС, където има трайни стандарти, е политическо решение. Имаме изключително добри отношения с арабските страни, но практиката ни показва, че при тях финансовите престъпления са с по-ниска степен на обществена опасност и нулите нямат значение”, каза още главният прокурор.

Иван Гешев коментира и скандалния видеоклип, заснет в Съдебната палата, с разголени жени, дете с пистолет и растение, наподобяващо марихуана, Главният прокурор заяви, че не приема случилото се. „Този въпрос е към човека, който управлява Съдебната палата – г-н Лозан Панов. Не приемам в сградата да се снима клип, който пропагандира употребата на наркотични вещества, да се показват деца с оръжие и дами, чието облекло е за други места”, заяви обвинител номер 1.

Той бе категоричен още, че бизнесът с вноса на боклук у нас вече е приключил с намесата на прокуратурата и екоминистерството. „На този пазар се бяха наместили 1-2-3 основни играчи. Сигурен съм, че предстои повдигане на обвинения. От ТЕЦ „Бобов дол” са депозирали писмо в прокуратурата, в което заявяват, че се отказват от горенето на боклук. Искат промяна на комплексното разрешително, за да могат да горят само въглища и биомаса”, съобщи Гешев. 

„В рамките на мандата ми искам да опровергая това, което огромна част от българските граждани мислят – че законът се прилага в зависимост от личността на дееца”, завърши главният прокурор.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.