Строителите настояват икономиката да заработи отново

Строителният бранш на спешна среща при премиера и с нови искания към държавата! Като кризисна мярка от Камарата на строителите поискаха да се промени наредбата за шума и да могат да извършват строителна дейност и между 14:00 и 16:00 часа. Поискаха и да се смекчи ограничителния режим по Черноморието, който в момента забранява строителни работи в рамките на туристическия сезон. От сектора искат да не се спира строежът на обектите у нас, а напротив - да се дават пари, за да бъдат завършени. От Камарата заявиха още, че близо 25 000 работници са се завърнали от чужбина и целта е тази работна ръка да бъде запазена. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

За да събуди икономиката през строителството, държавата от своя страна обмисля възобновяване на програмата за саниране. Готовите проекти са 3250, а необходимите средства за това ще са 1,6 милиарда лева. По този начин ще могат да се осигурят и допълнителни работни места. По официални данни на регионалното министерство заетите в строителството са около 200 000 лица. Допълнително може да се осигури работа за още поне 150 000 души.

Отварят офертите за изграждането на тунела под Шипка

Според строителния бранш работата и в часовете за почивка между 14:00 и 16:00 часа ще им помогне в кризата.

„Разбира се, че трябва да има ред. Разбира се, не трябва да пречим. Имаме случай, при който идват и ни правят акт, а в момента шумът от улицата е по-силен”, заяви инж. Илиян Терзиев, Камара на строителите.

Строителите дадоха пример с Канада, където минавали към трисменен режим на работа, какъвто щели да въведат и у нас.

„Вече имаме и прецедент в Европа – Германия вече работят и в неделя”, заяви инж. Терзиев.

„Католическата църква не каза нито една дума. Прие го защото това е икономическа мярка”, заяви Валентин Николов, изпълнителен директор на Строителната камара.

 „Тези неща подлежат на дискусия, има различни мнения по чувствителни теми. Да, бихме могли да подкрепим Камарата, особено в тази форсмажорна ситуация и да позволим работата от 14:00 до 16:00 през делници”, заяви зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

 

Правителството от своя страна обмисля възобновяване на програмата за саниране. На този етап не е ясно как ще се осигури нужният милиард и половина – от заеми или от бюджета.

„Английските ни колеги смятат, че за да се излезе от икономическата криза, е необходимо „строително цунами“. Върви ли строителството, върви всичко. Да се дават на малки и средни фирми не повече от два обекта едновременно”, поиска Николов.

„На въпроса дали ще рестартираме програмата, отговарям леко уклончиво, но това е една от опциите”, заяви Нанков.

Бизнесът търси талант

Държавата вече задействала механизми за по-бързо разплащане към бранша, за да няма междуфирмена задлъжнялост.

„И проблемът идва оттук, когато не разплатят на големия, той се гърчи като ранен партизанин и се чуди как да плати на малките”, заяви инж. Терзиев.

„Ускорихме срока на разплащане по сертификати. Само за последните 40 дни имаме над 147 милиона още днес ще разплатим нови 20 милиона”, заяви Нанков.

„Безобразие е 40 години да не може да свършим Околовръстното шосе. Безобразие е да не може да си осигурим път София – Видин и Северозапада", категоричен е Николов. 

А на този фон правителството залага тази и следваща година основен акцент да бъдат инфраструктурните проекти и тези от ВиК мрежата.

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.