Разказва българинът в емирството Вилислав Андреев

Поглед към Дубай и живота след карантината. Емирството е сред първите, които отвориха моловете, ресторантите и салоните за красота.

Наричат го луксозният оазис на Изтока. Милиони туристи, препълнени магазини със скъпи стоки и просторни плажове. Така е до края на март, когато пандемията замразява живота и в Дубай.

„Никога не съм си представял, че ще го видя така. Но ето – доживяхме такива времена. Градът опустя. Единствено по улиците се движеха линейки, доставчици на храна и полицейски коли. Абсолютно нищо друго. Аз живея на 5 минути от „Бурдж Халифа” и до мен е главната улица – просто нямаше коли, нямаше абсолютно нищо по улиците”, разказа Вилислав Андреев.

Какви мерки предпиемат в Дубай, за да се справят с коронавируса?

Точно месец Вилислав е буквално затворен в дома си. Българинът работи като певец в емирството от година. Затварянето на заведенията го оставя без работа.

„Не можехме да излизаме в продължение на месец, дори до магазина. Беше препоръчително да си поръчваш продукти, храна и лекарства онлайн”, допълва той.

Емирството обаче не остава дълго в плен на карантината. Властите смело започват да отварят молове, заведения, салони за красота. Въпреки че всеки ден се откриват поне 500 нови заразени.

„В края на април отмениха извънредното положение и вече хората могат да излизат – от 6 сутринта до 10 вечерта. Има обаче вечерен час”, посочва българинът.

Вилислав ще бъде наш гид в Дубай след карантината. Разказва, че въпреки бързото падане на ограниченията, всичко се случва по строги правила. Местните обаче трудно се връщат към стария живот. Дори и в един от най-големите молове в света пазаруващите са малцина. 

Международният център в Дубай се превръща в болница за над 3 000 души

Още на влизане в мола - на всеки клиент се мери температурата. Следи се строго за носенето на предпазни средства. „В нито един от магазините за дрехи и обувки не можете да пробвате нищо, пробните са затворени. Ако купувате нещо – бъдете сигурни в размера си, защото дори и връщане не е позволено да правите”, обясни Вилислав.

Да вечеряш в ресторант в Дубай е възможно дори и на закрито след карантината, защото навън е горещо. И там обаче докато вечерята се сервира – трябва да се носи маска. Плажовете и басейните в емирството остават затворени.

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.