Пред Националната библиотека много хора поставиха цветя на паметника на Светите братя

България и редица славянски народи отбелязват Деня на светите братя Кирил и Методий.  У нас този празник е посветен на просветата и културата, както и на създадената от учениците на Кирил и Методий славянска писменост. За първи път България отбелязва Деня на буквите в условията на пандемия и без масови мероприятия.

България аплодира учителите (ВИДЕО)

Въпреки че беше обявено, че няма да има официално тържество, пред Националната библиотека много хора поставиха цветя на паметника на Светите братя и покровители на Европа. Сред тях бяха и президентът Румен Радев , вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова и много други. Този 24 май е различен, защото освен, че няма шествия, и училищата са затворени заради епидемията от коронавирус.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

От век и половина за първи пътя няма празнично щестие в столицата. За първа година на Празника на буквите и пред Народната библиотека в София остана почти празно. Президентът Румен Радев поднесе цвятя пред паметника на Светите братя.

Радев: Думите са домът, в който живеем, да не допускаме в него да се засели плесента на невежеството

"Честит празник на всички учители, деца, учени, духовници, творци. Това е нашият духовен български празник. Преди всичко е празник на духа, той ни обединява с непреходната сила, той ни кара да се чувстваме горди. Днес ние се чувстваме сродени и трябва да се чувстваме такива с нашата памет", заяви държавният глава.

 

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави и българските учители, които в извънредна обстановка са направили възможно обучението, макар и дистанционно.

"Поздравявам българските учители, които само за няколко дни се организираха, за да може да приключи учебната година, които успяха да се справят и защитиха каузата на народни будители. Пожелавам на 15 септември да огласят училищените дворове", пожела тя.

Фандъкова: Обществото гледаше с недоверие към уменията на учителите, но те се справиха

Министърът на образованието Красимир Вълчев отбеляза, че по време на кризата 75 % от учениците са се обучавали в среда, близка до училищната, а останалите 25% са имали трудности.

"Тази криза сякаш отприщи стремежа за иновации на учителите много повече. Учителите се справиха много добре. Образователната система показа, че е една читава система, на която можем да разчитаме и не трябва да забравяме ,че учителите през последните век и половина са направили така, че да живеем по-добре", смята министърът.

 

 

Вълчев: Българските учители заслужават да бъдат аплодирани

За да научат кои са Кирил и Методий, цветя поднесоха и най-малките.

Хора на изкуството пък отбелязаха празника с демонстрация в Триъгълника на властта и показаха как могат да танцуват без да се докосват. Учители и собственици на танцови зали излязоха на протест с искане залите да отворят отново.

Празненства имаше в цялата страна. С венци и цветя, музика и песни, четене на български автори и десетки балони в небето, българите отбелязаха 24-ти май.

Със събития на открито и при всички мерки за безопасност, Враца отбеляза Деня на българската просвета. Жители се стекоха пред паметника на Светите братя Кирил и Методий, за да поднесат венци и цветя, а младежи украсиха “Дървото на буквите” в центъра на града. На хората обаче им липсваха честванията от минали години.

На две открити сцени актьорите от Врачанския драматичен театър четоха текстове на български автори от всички епохи и времена.

Нетрадиционно отбелязаха празника и в Русе. Точно в 10 часа от уредбите на местните училища прозвуча “Върви, народе възродени”. В немската гимназия решиха да спазят поне част от традицията и да поднесат цветя пред портретите на Светите братя.

В Бургас, точно в 12 часа камбанен звън от всички православни храмове в града огласи бургаските улици. Солисти на Държавната опера поздравиха жители и гости на морския град със своето изпълнение на „Върви народе възродени.”

В Карлово, небето беше изпълнено от облак разноцветни балони, пуснати от децата в местното училище „Васил Левски”.

ЗА ДУМИТЕ И ПРАЗНИКА: Говорят Маги Джанаварова, Калин Сърменов, Свилен Ноев, Деси Добрева, Лара Златарева и Анди

Българи в цялата страна се включиха в инициативата на NOVA по повод 24 май и поздравиха българските учители, като им ръкопляскаха.

Аплодисментите са за усилията, които учителите полагат, за да може децата да не прекъсват учебния процес по време на извънредното положение. 

Директорът на 9 Френска езикова гимназия в София Емилия Богданова вдъхнови екипа на NOVA да стартира инициативата. В ефира на "Плюс-Минус. Коменатарът след новините" тя подчерта, че не само лекарите, но и българските учители имат нужда от искрено и топло благодаря.

"Искам да благодаря на всички български учители, всички те го заслужават. Също така и българските ученици го заслужават. В една трудна ситуация всички успяхме да покажем, че можем да се справим", заяви тя.

Благодарност изразиха и учениците на гимназията - както дванадесетокласниците, за които това е последния 24 май като ученици, така и по-малките.

Някои ученици избраха да пляскат не от училищния двор, а от балконите си. Други аплодираха от екрана на компютъра си - там, където ще завършат учебната година. Аплодисмените си дадоха и вече порасналите ученици.

Каузата подкрепиха и от Дома за хора с увреждания в Русе.

Репортери: Ани Салич, Наталия Герджикова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.