Изготвен е протокол за реакция в случай на коронавирус

Детските градини официално започват работа. Децата ще се приемат след проверка на здравословното им състояние, като се направи график за прием, така че да няма едновременно струпване на родители. Изготвен е и протокол за реакция в случай на коронавирус - на човек от персонала или дете.

Последен ден на приготовления преди отварянето на детските градини и яслите в София

Децата могат да се върнат обратно в градините без медицински прегледи или изследвания, за да се избегнат опашки пред кабинетите. 

Приемането на децата в столичната детска градина „Феникс” започна по график и от различни входове. Всяко едно от тях премина през здравна проверка преди да прекрачи входа.

Децата от различните групи пристигат по строг график, за да се избегне струпване пред входовете. „Той е през 15 минути. Изискването е за всяка група да се влиза от отделен вход, за да няма струпване. Направили сме червени кръстчета по земята, по които родителите да се ориентират, за да спазват отстояние един от друг”, посочи директорът на 128 детска градина в София Снежана Тодорова.

„Първо се измерва температурата с дигитален термометър. После детето влиза и дезинфекцира обувките си в специална ваничка”, обясни медицинската сестра Бисерка Мишева.

Какви мерки трябва да спазват детските градини, след като отворят врати?

Родителите оставят децата на входа, а любимите играчки също остават дотам. „Ще използват играчки, които подлежат на дезинфекция. Всички плюшени такива са прибрани, защото не могат да се обработят”, добави учителят Марина Павлова.

В 128 детска градина целият персонал е оборудван с шлемове и ръкавици. Вътре в занималните игрите ще са на по-малки групи. На двора всяка група ще играе на отделна площадка. Пързалките и катерушките ще се дезинфекцират четири пъти на ден.

Записването на децата в групите трябва да бъде заявено от родителите предварително – седмица по-рано.

 

 

Общо в страната има над 1 800 детски градини. В повечето от големите градове, сред които София, Пловдив, Варна и Бургас, градините и яслите отвориха днес.

В столицата 176 детски заведения отново започнаха да се грижат за най-малките. 

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов обясни, че през последните два работни дни преди празниците са проведени допитвания до всички родители. 26% от тях са потвърдили, че ще пуснат децата си в забавачките в столицата. Това са около 12 000 родители, които ще се възползват от детските градини. „За яслите процентът е по-висок. Очакваме от 1 юни да се увели броят на желаещите родители”, посочи той. 

Яслите и детските градини в София вече са готови да отворят врати

Той допълни, че системата ще заработи с брой на децата, близък до този при всеки летен сезон. „Истината е, че има и родители, които се притесняват или колебаят. Те изчакват да видят какво ще се случи през следващите няколко дни”, каза още Чобанов. 

Заместник-кметът увери всички родители, че се вземат всички възможни мерки. „Стриктно спазваме указанията на Министерството на образованието. Четири пъти на ден се прави вътрешна дезинфекция на помещенията. Най-малко веднъж дневно на външната част от градините”, разясни Чобанов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.