Заканват се догодина да изкоренят насажденията си и да насадят картофи и лук

Нов проблем за розопроизводителите. Стигна се и до бунтове. В разгара на кампанията стотици розопроизводители в района на Стрелча изоставиха масивите си необрани в знак на протест. 50% от реколтата тази година умишлено ще изгние по полето. Причината – големите преработватели отказаха да изкупят цялата им продукция.

Тази година предприятията у нас ще могат да обработят само една трета от реколтата, тъй като в складовете има залежала готова продукция от миналата година, която не могат да продадат.

Розоберът у нас е под въпрос

 

 

Стотици тонове розов цвят безвъзвратно капят в масивите на Стрелча. Вместо да потеглят към розоварните 50% от продукцията в Средногорския град ще изгние по полето. Веселин има 37 декара с прочутата маслодайна роза „Дамасцена”. До последно ги е гледал с надеждата,че ще спечели десетки хиляди левове. Сега няма да вземе и стотинка.

„Няма желаещи да берат на 70 стотинки. Уж всеки претендира, че е гладен, а когато им предложихме на 70 ст. да берат, плюс платен транспорт, не се намериха работници”, обяснява Веселин Ганчев, розопроизводител и собственик на розоварна.

„Договорът ни е на 1,80, което не е достатъчно. А дали ще ги платят, също не сме сигурни”, обяснява Стойна Кекова.

Тревога преди старта на розобера заради разпространението на COVID-19

„Аз искам да обявят поне минимална цена. И тогава всеки да си направи сметка дали ще гледа рози, или няма да гледа”, заявява Мачо Мачев, розопроизводител.

В района на Стрелча са засегнати 200 производители. Разгневени, те се събраха пред общината с искане за финансова помощ от държавата. На място пристигнаха експерти от земеделското министерство, за да проверят колко от производителите отговарят на критериите по Закона за маслодайната роза, за да бъдат сертифицирани. Едва след това ще бъдат вписани в регистъра на ведомството.

„Протоколът, който ние издаваме, също ще бъде отразен в регистъра и ще служи на производителите да сключват договори с розопреработвателите”, обясни Бистра Павловска, изпълнителен директор на ИСАС към Министерството на земеделието. „Въпросът за субсидиите се обсъжда в министерството, но е твърде рано и аз не мога да кажа нищо в тази посока. Но въпросът за подкрепа на производителите стои на дневен ред на министерството”.

Само тези, които отглеждат чисти сортовете „Дамасцена“ и „Алба“, ще могат евентуално да получат субсидия от държавата.

Розобер в народни носии за 24 май

50% по-ниска изкупна цена за килограм розов цвят предлагат тази година  големите преработватели. Мотивът за понижението - световната пандемия от коронавируса.

„От 1,70 до 2,10 - различните фирми различно купуват. Едната розоварна от миналата година още не им е платила”, обясни Ангел Ангелов, прекупвач.

Единствената розоварна в региона на Стрелча тази година няма да преработи и килограм розов цвят.

„Имам доста налична стока от миналата година и не ми е икономически изгодно тази година да продължавам да трупам стока върху стока. Летищата не работят, магазините за парфюмерия не работят, ние не продаваме парфюми на магазините”, обяснява Веселин Ганчев, розопроизводител и собственик на розоварна.

Производителите в Стрелча се заканиха, че  догодина ще изкоренят насажденията си и вместо рози ще отглеждат картофи и лук.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.