Собственици на розови масиви прогнозират фалити

Дни преди началото на розобера собственици на розови масиви ни потърсиха, притеснени как ще протече кампанията в условията на коронавирус. Опасенията им са, че няма да е възможно да прилагат мерките за безопасност, както и че разходите им ще скочат драстично. Те прогнозират фалити и ситуация, при която розовите полета да останат необрани. Очаква се в Долината на розите по време на кампанията да работят над 20 000 души.

1387 са заразените с коронавирус у нас

„Основните проблеми, които тази година стоят пред сектора, са свързани с мерките за безопасност, които трябва да вземем, както и с предлаганите ниски изкупни цени на пазара към този момент, които не отговарят на действителността“. Това заяви председателят на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България Христо Николов.

 

 

По думите му няма как розовият цвят да се бере с ръкавици. „Носенето на маски също не е приложимо, тъй като често се работи във влажно време и в дъжд. Ако маската се намокри, тя ще има обратен ефект“, посочи още Николов. Кампанията вероятно няма да протече по нормалния начин, смята той.

„Цената ще бъде около 1,60- 1,80 лв., което е абсолютно безумна цена за розопроизводителите“, коментира Поля Шекерлиева.

Според розопроизводителите минимална изкупна цена за розовия цвят трябва да бъде около 2, 20  лв. Проблемите, свързани с работната ръка и осъществяването на розобера, ще бъдат обсъдени онлайн с Министерството на земеделието, като едно от настояванията на производителите е държавата да гарантира минимална изкупна цена.

Репортер: Георги Манев

Повече по темата гледайте във видеото.

Тревога преди старта на розобера заради разпространението на COVID-19

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!