Това съобщиха от Оперативния щаб

1387 са заразените с коронавирус у нас. За последното денонощие  новите случаи са 39. Това обяви ген. Венцислав Мутафчийски. В болници са 301 души. София остава най-голямото огнище. 

В столицата новите случаи са 11. От тях в болница са 4-ма. Те са настанени в "Пирогов" и ВМА. Във Видин също има 11 новозаразени. В Пловдив и в Кюстендил има по 4 нови, в Сливен Пазарджик  – по двама. В Благоевград, Габрово, Хасково и Ямбол има по 1 нов случай. Момиче на 16 години и момче на 15 години са новозаразените деца. Излекуваните вече са 222. Три са новозаразените медици. 

Нови 11 заразени в Дома за възрастни хора в село Гара Орешец

Публичните прояви за 6 май няма да могат да се проведат във формата, в който са се провеждали през миналите години, поясни ген. Мутафчийски. "Нямахме никакви разногласия по този въпрос с Министерството на отбраната. Имаше идея да се съберат блокове от военните училища във военното училище в Плевен, но това според мен не е удачна идея", обясни той и допълни, че традиционният парад също няма да се проведе. 

Началникът на Националния оперативен щаб обясни, че в София има около 400 активни легла за пациенти с коронавирус. Във ВМА капацитетът за настаняване на болни вече е почти изчерпан. Белодробната болница също продължава да лекува пациенти с COVID-19. 

Нови две жертви с COVID-19 у нас, потвърдените случаи на заразени са 1363

Директорът на РЗИ - София - област д-р Данчо Пенчев пък обяви, че в столичните квартали "Филиповци" и "Факултета" за периода от 16 до 24 април са направени 1000  теста. От 52 направени изследвания по PCR метода 17 са били положителни. Имало е и 6 смъртни случая. "Eпидемиологичните проучвания са 175, констатирани са 12 семейства - огнища", поясни той и допълни, че са предприети мерки за карантиниране за огнищата.

Според държавния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев няма пропуски в Дома за възрастни хора в село Гара Орешец, където има 15 заразени. Той допълни, че тази вечер пада блокадата и на село Паничерево.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!