Положителни са тестовете на 8 от настанените там, както и на 3-ма души от персонала

11 от новите случаи с COVID-19 в последните 24 часа са от огнището на заразата в Дома за възрастни хора в село Гара Орешец. Положителни са тестовете на 8 от настанените там, както и на 3-ма души от персонала.

Така общият брой на заразените домуващи и персонал става 15 от общо 41. Това показват повторните проби, взети в социалното заведение. Миналата седмица, в Дома бяха потвърдени 4 положителни проби на настанени възрастни хора. Междувременно днес във Видин има и двама починали с положителни проби, а общо заразените са 73.

Нови две жертви с COVID-19 у нас, потвърдените случаи на заразени са 1363

Хората с нови положителни проби са на отделен етаж в Дома, а персоналът с положителна проба си е вкъщи под карантина. Състоянието на хората в дома е добро.

„Засега нямат нужда от хоспитализиране, но ако се появят лица със симптоматика ще бъдат настанени в болница“, заяви д-р Венцислав Владински – директор на РЗИ–Видин.

За заразените в Дома, както и за здравите се грижат едни и същи хора. Персоналът там ще остане 14 дни без право да излиза. Лекар няма.

„Всяко едно закъснение с извозването на тези хора за мен е опасно. В този Дом има хора, които са със съпътстващи заболявания, на които пред очите ни тяхното състояние за часове се влошава“, каза кметът на община Димово Светослав Славчев.

4 положителни проби за COVID-19 в старчески дом във Видинско

За последното денонощие във видинската болница са починали двама пациенти, заразени с коронавирус – 72-годишен мъж и 77-годишна жена, които са били първо в отделението по неврология с инсулт и няколко придружаващи заболявания. От болницата обаче предполагат, че пациентите са се заразили преди постъпването си. „Били са доста увредени. След основната клинична пътека-мозъчен инсулт, са прехвърлени по пътека за рехабилитация. Така че тези пациенти са си имали сериозни здравословни проблеми“, коментира д-р Ивета Найденова – прокурист на МБАЛ „Света Петка“-Видин.

В болницата във Видин очакват резултатите на още 116 проби, взети от медицинския персонал.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!