Други мерки обаче ще останат задълго, категорични са от Щаба

14-дневната карантината при идване от чужбина е на път да отпадне. Предложението на Оперативния щаб е от 1 юни да не бъдат изолирани принудително нито чужденците, пристигащи у нас, нито българските граждани. Докато някои мерки отпадат, други обаче ще останат задълго.

17 са новите случаи на коронавирус у нас, 53 са излекуваните (ВИДЕО)

Двуседмичната изолация за пристигащите в България стана факт още в края на януари. Тогава тя важеше първо за завърнали се граждани от Китай. С разпространението на коронавируса в световен мащаб списъкът с рискови държави рязко се увеличи, а не след дълго по предложение на Щаба 14-дневната карантина стана задължителна за всички, които се връщат от чужбина.

Заради коронавируса повече от 180 000 души у нас са били поставени под карантина. В момента изолирани са малко над 31 000.

„Ще предложим премахване на 14-дневната карантина на влизащите в страната български и чуждестранни граждани”, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Кунчев: Маските ще останат задължителни много дълго време

Според Щаба вече е време силите да бъдат концентрирани на друго място. Целта е всеки съмнителен случай да бъде установен навреме.

„Регионалните здравни инспекции вече няма да бъдат толкова по границите, а там, където им е мястото - на своите територии, реагирайки на всеки случай за възникване на малко или голямо огнище”, обясни още доц. Кунчев.

Обмисля се и скъсяване на задължителната 28-дневна карантина при положителен тест. С други правила обаче ще трябва да свикнем.

„Основните мерки, които касаят всеки отделен човек, особено на затворени места - носене на маски и по-честа дезинфекция - ще останат за много дълъг период от време”, категоричен беше главният здравен инспектор.

Колко години средно от живота на болния отнема COVID-19?

Близо 40% от заразените с коронавирус у нас са вече здрави. „Има съобщения, че е възможно да остане някаква фиброза и остатъчна дихателна недостатъчност и това за нас е най-притеснително”, коментира пулмологът в „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда” д-р Диана Лекова.  

Усложненията след прекарана вирусна пневмония не са нещо ново за пулмолозите.  „Наблюдавали сме подобни неща при грипните пневмонии, при епидемията от свински грип през 2009 и 2010 година, когато след подобни пневмонии хората оставаха с остатъчни изменения. До година - година и половина може да трае възстановяването”, допълни още д-р Лекова.

У нас все още няма наблюдения дали при оздравелите пациенти от коронавирус, които са били в по-тежко състояние, са настъпили увреждания.

„Още е много рано да се дават някакви заключения какви са последиците - трайните и далечните”, посочи ръководителят на Щаба проф. Венцислав Мутафчийски.

Зам.-началникът на ВМА: Възрастните хора и тези със заболявания не образуват антитела

От Италия дойде поредното потвърждение, че на имунитета, който са изградили преболедувалите, не може да се разчита. До този извод стигат в университетската болница „Сан Матео”, а опита си чуждестранните медиците споделят с колегите си от ВМА.

„Те са отчели, че в първия месец има най-голяма наситеност от антитела. До третия обаче има рязък спад”, допълни Мутафчийски. 

Затова и в италианската болница не използват за лечение кръвна плазма от тези пациенти.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.