Други мерки може да бъдат премахнати бързо, но не и тази, каза държавният здравен инспектор

„Задължителното носене на маски ще остане за много дълго време”. Това предупреди главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на брифинга на Оперативния щаб.

„Можем да освободим много мерки в кратък период от време, но основните, които касаят дейността на всеки човек като носене на маски, честа дезинфекция и лична хигиена, особено в закрити помещения, ще останат за дълго”, каза доц. Кунчев.

На въпрос кога ще бъде дадена препоръка за отваряне на частните учебни центрове, Кунчев отговори: „Много сериозно го обсъждаме. Знаете, че списъкът на забранените дейности не е дълъг. Все още тази е една от тях. Много е вероятно с началото на юни да има такива промени”. И допълни: „Обсъждаме и по-сериозна реорганизация, включително и на работата на Щаба и на начина на представяне на информацията, тъй като е очевидно, че тенденцията наистина вече е стабилна към намаляване“.

Доц. Кунчев обясни още, че вероятно ще бъде предложено премахване на 14-дневната карантина при влизане на чужди граждани в България. Така РЗИ няма да са толкова много по границите, а на своите територии и ще следят за възникване на огнища.

Запитан за летните почивки и къпането в морето, доц. Кунчев каза, че вирусът не се предава през морската вода.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.