При разследването е открита и снимка на магистрат, който работи по делото срещу хазартния бос

10 души вече са с обвинения след акцията, при която беше арестуван заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Трима от тях са обвинени в престъпления с ДДС, а 7 -  за участие в организирана престъпна група. Това стана ясно на брифинг на прокуратурата. 

В жилище, обитавано от един от обвиняемите, е открита снимка, на гърба на която имало имена на популярни личности, част от които са убити". Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Всичко за аферата с италианския боклук (ОБЗОР)

"Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари от порядъка на 70 млн. долара, 100 млн. лева, 120 млн. лева, 300 млн. лева. От жилището на П.Б. са иззети автобиографии и снимки на длъжностни лица от Министерството на правосъдието и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и автобиография и снимка на магистрат, наблюдаващ прокурор по дело на Васил Божков за тежки престъпления, добави още Милева.

Извършени са проверки в 40 обекта. Установени са нарушения, свързани с околната среда, престъпления с ДДС.

Кога започна сагата с незаконния боклук у нас?

Групата е била от 7 души, включително и длъжностни лица, съобщи наблюдаващият прокурор Брезашка. Един от тях е именно заместник-министърът на околната среда Красимир Живков. Установено е, че той е бил в изключително близки отношения с братя Бобокови, което не е престъпно само по себе си, но той е извършвал неправомерни действия, с което е подпомагал противозаконната дейност на братята за внос на отпадъци от чужбина, обясняват от прокуратурата. Установено е че Живков, възползвайки се от служебното си положение е оказвал натиск върху подчинени на него длъжностни лица със заплахи за уволнения дори и други въздействия.И когато не са изпълнявани неговите разпореждания има случаи на уволнени директори, добави Брезашка. В групата бил и директорът на РИОСВ-Плевен. 

Как се стигна до задържането на заместник-министъра Красимир Живков?

Директорът на РИОСВ- Плевен, например, не само, че не е осъществявал контрол, а под негово въздействие съвместно с представители на търговските дружества фиктивно са били извършвани проверките от подчинени на него длъжностни лица. Отразявани са в протоколите неверни обстоятелства, каза още Брезашка. В неделя Спецпрокуратурата ще поиска постоянен арест за заместник-министър Красимир Живков. 

 От схемата се е облагодетелствал и плевенският бизнесмен Николай Миховски, собственик за завод. Той също е сред задържаните.

„Има събрани доказателства за едно от дружествата, че въобще не е имало нито ток, нито вода на обекта и не отговаряло на редица изисквания, а длъжностни лица, които са обвинени от колегите са издавали редица протоколи, които са удостоверявали обратното“, обясин Ангел Кънчев.

Адвокатите на обвинените отказаха коментар, тъй като все още не са се запознали с материалите по делото.

Разследването се прави съвместно с антимафиотите от Италия. Цялата дейност на ОПГ е била да се изгради верига от дружества, регистрирани в България и Италия и други държави, целта е била да бъде официална дейността на опасните отпадъци като законова дейност, добави прокурор Кънев.

СЛЕД АКЦИЯТА: Заместник-министър на екологията и още петима - в ареста (ВИДЕО)

Ивайло Иванов – главен секретар на МВР каза, че са показали, че когато има добра комуникация и синхрон между службите, нещата се получават. Операцията бе организирана в рамките на няколко часа, добави още той. 

По наказателното производство, водено срещу обвиняемия Божков и още доста обвиняеми лица са разпитани няколко министри, разпитвани са и зам.-министри и председатели на държавни комисии, и държавни агенции, съобщи прокурор Ангел Кънев.

Помолена да коментира дали ще бъде разпитан финансовият министър Владислав Горанов по делото "Божков", Сийка Милева заяви: "Имаше три сигнала, подадени до прокуратурата и свързани с организации, близки до Цветан Василев и Иво Прокопиев. Горанов е разпитан още преди да постъпят сигналите в прокуратурата. Горанов е разпитан много преди това. Ако се наложи, може да бъде разпитван отново". Тя увери, че прокуратурата не се притеснява да повдига обвинения срещу действащ министър, при положение, че в момента има обвинени зам.-министър и високопоставени лица.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.