Задържаха зам.-министър, чиновници и бизнесмени

Заместик - министър на екологията е в ареста по схема за принуда и търговия с боклуци. В престъпна група, според прокуратурата, участвал и бивш директор на екоинспекцията в Плевен. Акция на спецпрокуратурата се проведе едновременно в няколко града на страната, претърсени са над 40 адреса.

СЛЕД АКЦИЯТА: Заместник-министър на екологията и още петима - в ареста (ВИДЕО)

Общо задържани до момента са шестима души, като спецекипите провериха както частни имоти, така и държавни учреждения.

Конкретно срещу зам.-министър Красимир Живков разследването е за оказване на натиск, принуда, уволняване на несъгласни чиновници на министерството и насочване на отпадъци за рециклиране към конкретни, контролирани от него фирми.

Операцията на Специализираната прокуратура продължи повече от 3 часа в екоминистерството. А подобно на Нено Димов преди месеци, в четвъртък оттук беше изведен заместник - министърът Красимир Живков, отново лично от заместник-шефа на Специализираната прокуратура.  Сегашното разследване е за мащабна схема с опасни отпадъци. Самият Живков на излизане каза, че ще съдейства на разследването, а часове по-късно се оказа задържан.

По-късно стана ясно, че за 24 часа са задържани и известните бизнесмени братя Бобокови, потвърди за NOVA говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Наблюдаващите прокурори ще решат дали арестът им да бъде удължен до 72 часа.

Малко след 9 часа тази сутрин заместник-министър Красимир Живков влезе в министерството, обграден от полицаи и прокурори. След 3 часа прокурори и униформени излязоха от министерството с Красимир Живков.

Мащабна акция в цялата страна, разследващи влязоха в дома на зам.-министър на околната среда

Все пак Живков се оказа задържан. Прокуратурата го разследва за серия престъпления и участие в организирана престъпна група. Заедно с него участвал и бивш директор на РИОСВ - Плевен. Адресите са в различни градове и села в цялата страна. Конкретната схема - престъпна група, за която твърди прокуратурата,  участвала в схеми с опасни отпадъци.

"Зам.-министр на околната среда е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци основно от Италия", обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Освен това, според прокуратурата, той оказвал натиск върху служители, така че контролирани от него фирми да получат нотификации, дори и да не отговарят на изискванията.

"Служителите, които отказвали да съдействат, били освобождавани или принуждавани да напуснат министерството", обяви още Милева.

 На други фирми пък е отказвано право да изнасят опасни отпадъци от България и така са принуждавани да плащат за рециклиране на конкретна фирма за рециклиране на акумулатори в Монтана.

Екоминистърът не прие добре влизането на прокуратурата и полицията в сградата на булевард "Мария Луиза".

"Кой народен представител иска да отиде и през 3 месеца да има прокуратура и постоянно проверки? Никой не би искал, ама такова е министерството. Един ден е вода, на друдия ден са язовири, на следващия ден - въздух и отпадъци", заяви Емил Димитров. Той защити заместника си, но уточни, че не е от квотата на ВМРО.

Как изглежда вилата на проверявания зам.-министър? (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Работил съм много добре с този човек, не мога да искам оставката на никой. Те се назначават и освобождават от премиера на държавата, казва се Бойко Методиев Борисов. Аз назначавам всички от зам.-министър надолу", обясни Димитров.

Тепърва предстои прокуратурата да прецени на кого от шестимата задържани ще повдигне обвинения.

А акцията тръгна в четвъртък сутрин от Ботевград, където живее семейството на заместник - министър Живков. Оказа се, че той е собственик и на огромен имот в Правец. Мястото е 3000 кв. метра и е наследство на Живков от родителите му. Там има параклис и часовникова кула.

Служителите на ДАНС и Спецпоркуратурата влезли в дома на Живков рано сутринта. От дома му е иззета документация. Близките му не знаят за какво е разследван, твърди неговият брат. Той няма обяснение за акцията.

В Ботевград също са изненадани от ареста на зам.-министъра. Те също нямат обяснение за случващото се. 

Разследващи влязоха и във вилата на Живков в Правец. Според кмета, всичко в имота е декларирано. Преди да стане зам.-министър, Живков е бил зам.-директор на училище, два мандата кмет на Правец и областен управител на София - област.

Претърсванията и на други адреси в страната продължиха през целия ден, съобщиха от полицията. Един от адресите, който беше претърсен в Пловдив, беше на екоинспекцията.

Служителите на ДАНС и Спецпоркуратурата влязоха във Водната палата. Там се помещава Регионалната екоинспекция, извършени са претърсвания и изземвания. Разпитвани са и свидетели. В късния следобед на място е привикан и бившият директор Стефан Шилев. 

Кога започна сагата с незаконния боклук у нас?

Той обясни, че му е зададен конкретен въпрос за конкретна фирма, но не разкри подробности. Шилев бе освободен през февруари от настоящия екоминистър.

И политическите реакции в парламента, след като полицията влезе за пореден път в екологичното министерство  - депутатите се въздържаха да коментират акцията, но ясно се прокара линията, че заместник - министърът е от квотата на най-голямата партия в управляващата коалиция.

"Нито познавам господин Живков, нито съм имал пряко отношение с него. Така че нека да видим какви са обвиненията, какви са мотивите. Предполагам, че и ние ще излезем с някакво становище", обясни Александър Ненков от ГЕРБ.

"Прокуратурата е органът, който трябва да си върши работата в държавата по всички тези въпроси. Ако имат сигнали – разбира се, трябва да си свършат работата", смята Александър Сиди от ВМРО.

Репортери: Стоян Нешев, Вероника Димитрова, Илиян Велков

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.