Заради внесен от Италия боклук бе задържан екоминистърът Нено Димов

Как се стина до ареста на зам.-министъра на екологията Красимир Живков? Кога започна сагата с незаконния боклук у нас?

На 11 декември италианската полиция залови 815 тона боклуци за България. Незаконният товар, предназначен за страната ни, беше открит във влак на гара до Милано. А търговската стойност на боклука се изчислява на 130 000 евро. В Италия започна разследване, а властите у нас не потвърдиха информацията, че товарът е бил за България.

Седмица след като боклукът в Италия беше задържан, в парламента изслушаха екоминистъра Нено Димов. Той категорично заяви, че Министерството на околната среда и водите не е давало разрешение за вноса на боклука. Според прокуратурата обаче на 6 декември 2019 година било издадено разрешение за внос на 25 000 тона отпадъци от Италия.

В първите дни на януари пък в два склада на фирма за преработка на отпъдъци в Плевен бяха открити 9 000 тона незаконен боклук. Това се случи след акция на прокуратурата и полицията, в рамките на която стана ясно,че отпадъците са съхранявани в складовете от една година и са пристигнали у нас по море.

И така – заради боклука, а и заради водната криза в Перник, в началото на януари се стигна и до ареста на екоминистъра Нено Димов. Само ден след задържането, тойо се сдоби и с обвинение за умишлена безстопанственост, причинила водната криза. Според разследващите, над 7 млн. кубични метра вода били изразходвани неправомерно. А Димов, като принципал на язовир "Студена", продължавал да разписва едни и същи разрешителни за ползване на промишлени води.

На 11 януари, два дни след задържането на екоминистъра, Специализираният съд го остави в ареста. Като пред Темида  обвиняемият каза, че е изпълнявал съвестно правомощията си. На 17 януари пък прокуратурата влезе и в ТЕЦ "Бобов дол". Тогава разследващите установиха, че там се горят опасни отпадъци, което може да замърси околната среда и да навреди на хората в околността. От ТЕЦ-а пък контрираха, че имат разрешително. На 18 януари откриха италиански боклук и на пристанището в Бургас. Става дума за 20 контейнера.

В края на януари премиерите Бойко Борисов и Джузепе Конте се договориха да затегнат мерките срещу вноса на незаконни боклуци. Двете страни започнаха и съвместно разследване относно това как италианският боклук е дошъл у нас. А в последния ден на януари, бившият екоминистър се сдоби и с друго обвинение – отново за умишлена безстопанственост, този път обаче заради условията на концесията на ски зона в Банско.

През февруари започна извозването на италианския боклук от пристанището във Варна. Така на практика контейнерите бяха върнати на изпращача. 

И така последваха няколко месеца, които Нено Димов прекара в ареста. До 15 април, когато съдът го пусна под домашен арест, тъй като магистратите прецениха, „че няма опасност той да се укрие". Прокуратурата обжалва изменението на мярката, а втората инстанция потвърди по-леката мярка. И така на 23 април окончателно бившият екоминистър се прибра у дома.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.