66 тома материали по делото с боклука има предоставени на съда

Специализираната прокуратура поиска постоянен арест за заместник-министъра на екологията Красимир Живков. Още петима от задържаните по разследването също ще се изправят пред съда днес.

Борисов: Красимир Живков ще бъде отстранен още утре сутрин

Освен постоянен арест на заместник-министър Красимир Живков прокуратурата ще настоява задържани да останат и бившият шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и бизнесмените Атанас Бобоков и Николай Миховски. На други двама ще иска домашен арест. Един от тях е Айгюн Еминов. Около Нова година той беше задържан заради 9 000 тона боклуци от Италия, съхранявани неправилно на площадка в Плевен. За брата на Атанас Бобоков – Пламен, прокурорите сами ще наложат мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 1 милион лева.

АФЕРАТА С БОКЛУКА: Откриха снимка с имена на убити и големи суми, излезе и името на Божков

До арестите и мерките се стигна след мащабна акция в страната през изминалите дни, при която бяха претърсени над 40 адреса.

Според прокуратурата под ръководството на бившия шеф на екоинспекцията в Плевен са били извършвани фиктивни проверки от РИОСВ. Красимир Живков е оказвал натиск на подчинените си да издават определени документи, така че контролирани от него фирми да се облагодетелстват от търговия с боклук. От прокуратурата твърдят още, че групата е действала от 2014 г. у нас и в чужбина. Адвокатите на Красимир Живков твърдят, че не той, а друг зам.-министър на околната среда и водите е издавал разрешение за дейности, свързани с отпадъци.  Част от адвокатите на другите обвинени представиха пред съда медицински документи, с които настояват клиентите им да бъдат пуснати на свобода по здравословни причини.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.