Класните стаи са дезинфекцирани и запечатани

Училищата отново отвориха врати. тази сутрин 60 хиляди седмокласници се явиха на изпит по български език и литература.

Както при матурите на зрелостниците, така и сега препитването протече под строги мерки за безопасност. А образователният министър Красимир Вълчев обяви, че онлайн обучението става част от учебния процес и без извънредно положение.

https://www.vbox7.com/play:7bc3b17d1b

Заради дистанционното обучение изпитът на учениците беше върху по-малък учебен материал. Седмокласниците трябваше да отговорят на 26 въпроса, а на финала писаха преразказ върху творба на Братя Мормареви. За учениците изпитът е с голяма тежест, тъй като оценките са вход за гимназиите.

А нови промени в Закона за предучилищното и училищно образование гласят, че онлайн обучение ще има винаги когато учениците трябва да отсъстват от класните стаи. 

И още - задължителна предучилищната и за децата на 4-ри години. За целта ще бъдат построени нови детски градини.

В столичното 51 СУ дезинфекцията беше от глава до пети и започваше още на прага. През проверка на температурата преминаваха само децата, показващи симптоми на заболяване. Бяха осигурени и маски, в случай, че учениците са забравили своите. А в изпитните зали разстоянието между чиновете беше от минимум 2 метра. „По 9 деца в стая и по двама квестори, има и видеонаблюдение, както обикновено” , каза директорът на училището Асен Александров.

 

Седмокласничката Ивона Велинова приема за плюс това, че е завършила годината дистанционно. „Имах повече време да се подготвя и повече да се упражнявам. Но от друга страна ми беше малко трудно първоначално с онлайн обучението, но след това всичко се оправи”, сподели ученичката.

От училищата очакват по-високи резултати на външното оценяване тази година.  „Тъй като никога досега седмокласниците не са били в обстановка, в която да имат толкова много време да учат и бяха наблюдавани от родителите”, уточни Асен Александров.

А в бъдеще онлайн обучението ще заема все по-голяма част от учебния процес, категорични са от просветното министерство. То ще влиза в сила при всяка дървена или грипна ваканция. Така ще учат и отделните ученици, на които им се налага да отсъстват по болест или по семейни причини. „Тогава детето може да учи от вкъщи чрез виртуална класна стая, докато учителят преподава в реалната класна стая. Т.е. говорим за едновременно присъствено и електронно обучение”, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

И още - от МОН ще разрешат до 20% от учебните часове след 4-ти клас да се провеждат дистанционно. Това означава по един час дневно. Опция, подходяща за учебните заведения на двусменен режим - за да не се налага децата да идват прекалено рано или да си тръгват късно вечерта.  „Училищата ще трябва да докажат, че това води до подобряване на резултатите и няма да има изключени ученици от учебния процес”, уточни Вълчев.

 

И въпреки че учебната година официално ще приключи офлайн, посещенията в училищата в момента са разрешени за над 50 хиляди ученици. Всички те трябва да наваксат с изпуснатия материал по време на извънредното положение или да се срещнат с учителите си за оформяне на оценката. 

Репортер: Петя Желева

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.