От прокуратурата са анализирали разговори на П.Б. с Pepi- Ro“ и с „Prezident-Pl. Uzunov“

Прокуратурата публикува поредна порция съобщения, разменени между секретаря на президента  Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. От тях става ясно, че бизнесменът е искал от Узунов съдействие за помилването на българин, осъден за данъчни престъпления от румънски съд на 6 г. затвор. Мъжът с инициали П.З.Н.  в момента изтърпява присъдата си в затвора в гр.София.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Досега известно беше, че Бобоков е лобирал за назначаването на посланици в северноа-африкански държави, където има бизнес интереси, както и че е получил предварително съдебното решение по казуса с кораба Бадр. 

Датите в кореспонденциите са само няколко седмици преди ареста на двамата братя Бобокови.

На различни дати през април и май 2020 г. П.Б. обменя текстови съобщения с лице, записано като „Pepi- Ro“, както и с „Prezident-Pl. Uzunov“, касаещи правомощията на Комисията по помилване към президента на Република България, съобщават от прокуратурата.

На 7 април 2020 г. „Pepi- Ro“ изпраща на П.Б. снимка на писмо от Демократичен съюз на българите в Румъния до президента, в което се иска помилване на българския гражданин П.З.Н. 

Прокуратурата показа още от кореспонденцията на „П.Б. с MVR-Rumen Petrov и с Prezident-Pl. Uzunov”

На 16 април „Pepi- Ro“ изпраща на П.Б. информация, отнасяща се до неговото пребиваване и осъждане в Румъния, вкл. направени от него дарения. Няколко часа по-късно П.Б. препраща съобщенията на „Prezident-Pl. Uzunov“, който от своя страна отговаря следното: „Ок. Поздрави!“

На 28 април в 15.04 ч. „Pepi- Ro“ отправя до П.Б. следното запитване: „Има ли някакъв резултат по моя въпрос?“. В 16.34 ч. е регистриран разговор между П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov“, след което в 16.36 ч. П.Б. изпраща на „Pepi- Ro“ съобщение със следното съдържание: „Утре ще се виждам по твоя въпрос! Ще има, но няма да е светкавично!“.

Прокуратурата с нови разкрития по случая със секретаря на президента (СНИМКИ)

На 11 май “Pepi- Ro” изпраща на П.Б. снимка със съдържание на чужд език, касаещо решение на румънските съдебни власти. На 12 май 2020 г. в 12.10 ч. П.Б. препраща снимката на „Prezident-Pl. Uzunov“. В 12.13 ч. П.Б. пише на „Pepi- Ro” съобщение със следното съдържание: „Трябва официално извлечение от румънския съд и превода му на български!“

На 20 май „Pepi- Ro“ в съобщение до П.Б. отново отправя запитване: „Има ли някакъв резултат от комисията?“, на което П.Б. отговаря: „Не още! Действай с превода!“.

От Специализирана прокуратура са изискали официална справка от началника на затвора в София. Установено е, че П.З.Н. е задържан в България през ноември 2018 г. във връзка с издадена Европейска заповед за арест от съд в Румъния през 2014 г.

От Президентството обявиха в позиция, че в президентската институция няма и не се е провеждала процедура за помилване на лицето Петър Ненов.

В Администрацията на президента не е постъпвала молба за помилване от г-н Петър Ненов в резултат на което процедура за помилване не е стартирана. На два пъти – през март 2015 г. и през април 2020 г. в президентската институция са постъпвали писма от Българския демократичен съюз в Румъния /БДС/, с които се застъпват по различни поводи за почетния си председател Петър Ненов. Тези писма не могат да бъдат основание за начало на процедура по помилване, за което с официално писмо е уведомена и БДС.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си