Тя ще е в размер на 250 лева, реши правителството

Размерът на еднократната помощ за ученици, записани в осми клас за новата учебна  година да бъде в размер на 250 лв. Това реши правителството. Тази нова помощ се отпуска по реда на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

ПРЕДАЙ НАТАТЪК: 11-класникът Даниел, който помага на по-малки ученици по време на криза

Право на подкрепа за покриване част от разходите в началото на учебната година имат семейства, чиито деца са записани в осми клас на държавно или общинско училище за предстоящата учебна година. Необходимо условие за получаване на средствата е децата да живеят постоянно в България и да не са настанени за отглеждане извън семейната среда. Друго задължително изискване е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 450 лв.

Размерът на еднократната финансова помощ за първокласниците - непроменен

Еднократната помощ ще се изплаща на два пъти. 50% от пълния размер ще се получават след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът - в началото на втория учебен срок на учебната 2020 - 2021 г., но само при условие, че детето продължава да посещава училище.

Помощта се отпуска без доходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства. Срокът за подаване на заявлението декларация за отпускане на помощта след записване на детето в осми клас е не по-късно от 15 октомврил

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си