Семейството му изпада във финансово затруднение заради извънредното положение

Ученик в 11 клас, чието семейство се сблъсква с кризата в нейните икономически измерения, решава, че ще помага на други изпаднали в беда семейства и техните деца. А за тази цел той ще вложи своите знания.

Това е историята на Даниел Луканов. Тя не е по-различна от тази на стотици семейства в момента. Постът му в група за свободни професии обаче събира хиляди харесвания за няколко часа.

„Ученик съм все още в елитна езикова гимназия във Варна, владея на добро ниво руски , английски  и немски, бивш състезател съм по математика и в свободното си време пиша поезия и проза. Работил съм много с малки деца, един срок съм преподавал руски на деца от 1-4. клас, давал съм частни уроци и съм помагал с уроците и домашните по повечето предмети, най-вече математика. Работя много добре с компютър, дистанционна връзка по никакъв начин не би ме затруднила. Ако някой също е затруднен от извънредното положение финансово и не може да си позволи досегашните уроци, на които са ходили децата му и/или учителите просто не обучават онлайн, бих се радвал да помогна и да свърша нещо полезно“, пише той в социалната мрежа.

НА ПЪРВА ЛИНИЯ: Говорят медиците, които създадоха лаборатория за седмици

Бащата на ученика  работи в сферата на търговията, а пастрокът му – в тази на туризма, две от най-засегнатите от кризата сфери. така и двамата се оказват без работа. „И това доведе до финансово затруднение и си помислих, че има и други хора, които също изпитват някакви затруднения и се нуждаят от някаква помощ. Просто се наложи по бърз начин да намерим някакви пари, тъй като имаме и изтеглен кредит сега.“, сподели Даниел.

И понеже знае, че не е единствен в това положение,  младежът решава, че може да  е полезен за някой като него. Семейството не знае за идеята му. Разбират едва след като нпостът набира популярност. Още в първите часове с него се свързват двама мъже, които предлагат да заплатят по 50 часа уроци на деца в затруднено положение.

Даниел предлага помощ по математика, английски, немски и руски. В момента помага на три деца – две във втори клас и едно в първи. нито едно от децата не е в неговия град – Варна. „Сега и трите деца са с математика, за едното момченце помагам и по български. Има още хора, които са намерили – за английски има, има и за немски, просто ще започнем от другата седмица“, обясни ученикът.

10-годишно момче дари спестяванията си за борба с коронавируса

Всичко се случва онлайн. Един урок продължава не повече от 30 минути, според  Даниел това време е достатъчно, за да задържиш вниманието на по-малките деца.  Начинът на обучение е изцяло по негов си модел.

11-класникът не помага за първи път на други деца. Но за да стигне до тук, на него са му помогнали много учители, които са го вдъхновили и мотивирали да учи. „В началното училище съм учил руски и изобщо другите предмети, там усвоих и математиката и съм ходил допълнително на руски, за да мога да защитя тези сертификати. Немският и английския стана в гимназията“, сподели той.

И въпреки че сега е трудно, даниел е оптимист и посреща ситуацията с усмивка.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!