Решението кои министри да бъдат сменени е взето на Коалиционен съвет

Рокади в кабинета! В персоналния състав на Министерския съвет влизат три нови лица. Един министър сменя ресора си, а вицепремиер поема и министерство.

Във вътрешното министерство Младен Маринов ще бъде сменен с настоящия директор на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. Финансовият министър Владислав Горанов отстъпва мястото си на Кирил Ананиев, който до момента беше здравен министър, но има дълъг опит като зам.-министър на финансите. Новият здравен министър ще е шефът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов

Емил Караниколов се разделя с мястото си в икономическото ведомство, а титуляр става заместникът му Лъчезар Борисов. Николина Ангелкова също няма да е повече министър на туризма. Нейното място ще заеме Марияна Николова, която остава и вицепремиер.

Предложенията бяха представени от премиера Бойко Борисов след провелия се в четвъртък сутринта Коалиционен съвет. Министър-председателят обяви и мотивите за важните решения.

„Горанов постигна много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса защо контролът върху Комисията по хазарта е бил занижен в продължение на 5 години”, каза премиерът.

За вътрешния министър, Борисов обясни: „Младен Маринов го сменяме първо, защото някои от действията на полицията по време на протеста категорично не отговарят на моето разбиране за отношение към протестиращи хора. И второ – защото на „Росенец” имаше заявен протест и те трябваше да организират протичането му, така че да не възникват подобни скандали и да го отнасят хора, които нямат нищо общо с този процес. Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват”.

„Караниколов се справя добре в много сфери, но започнах да чувам за неща, които се случват министерството. Те са свързани с раздадени бонуси или грантове. Искам контролът там да бъде изключително строг”, категоричен бе Борисов.

Относно неговите собствени планове за бъдеще в политиката, премиерът каза: „След мандата аз отивам да си ръководя партията, да си укрепваме структурите, защото сега всички ни ръфат отстрани, тъй като ние на 100% сме ангажирани с правителството. В момента контролът в ГЕРБ е занижен, защото всички уважавани хора са или депутати, или кметове, или фигури в кабинета”.

 

„В началото на следващата седмица ще бъдат обявени нови социално-икономически мерки. Ще продължим работата си с приоритизиране на определени цели, свързани с демографията, възрастните хора, българите в чужбина”, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов.

„В понеделник ще можем да кажем кои сфери трябва да бъдат незабавно подпомогнати с цел преодоляване на пандемията”, потвърди премиерът.

До кадровите промени в кабинета "Борисов" 3 се стигна след избухването на протестите. Още миналата седмица министър-председателят поиска оставките на Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов.

Рокадите в правителството бяха обсъдени и вчера от премиера Бойко Борисов, вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов и лидера на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов.

"Знам мечтите на Христо Иванов да е главен прокурор". Това коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след като обяви министерските рокади. По-късно бившият правосъден министър Христо Иванов отрече да има подобни амбиции с пост в социалната мрежа.

 

 

"Това, което услужливо се забравя - да получаваш предварително съдебни решения е много приятно, който може да го постигне, ние не сме могли. Да овладееш и прокурорите – също, което ние не сме могли. Като са ме питали защо арестуват министър на екологията или зам.-министър, съм им казвал, че съм го научил от медиите", заяви премиерът.

"Категорично съм против показни акции. Има институции, които избират по демократичен път, има повторен етап на издаване на укази от президента – всичко това е извървяно", коментира още Борисов. 

А по-късно през деня предложенията за персонални промени в кабинета бяха депозирани в деловодството на парламента. Гласуването на министерските оставки на Владислав Горанов, Младен Маринов, Емил Караниколов и Николина Ангелкова и изборът на заместниците им в пленарната зала вероятно ще залегне като извънредна точка в петъчното заседание.

РЕМОНТЪТ НА КАБИНЕТА: Първи реакции в Народното събрание

Заявката на управляващите е, че предстоят още кадрови промени. Към момента е ясно едно - начело на правителството остава лидерът на ГЕРБ - Бойко Борисов – т.е. сценарият вицепремиер да заеме неговия пост - отпада. Опитът досега показва, че при големи скандали премиерът се лишава от имената, забъркани в спорни казуси.

Първият случай беше през 2017 г. заради обществени поръчки. Година по-късно последваха министрите на регионалното развитие, на транспорта и на вътрешните работи.

Поглед към края на 2018 г. ни припомня и скандала между Валери Симеонов и майките на деца с увреждания. Беше закрито и едно министерство - на европредседателството. И още - тръгнаха си Цецка Цачева, Румен Порожанов, Бисер Петков и Нено Димов заради скандалите „Апартаментгейт", злоупотреби с евросредства  и водната криза в Перник.

В Министерския съвет има 19 министри, а със смените от днес министерските рокади стават общо 15. Така на практика в третия си мандат Борисов е подменил почти цял Министерски съвет.

Съвсем в началото на управлението с поста си се раздели здравният министър Николай Петров заради съмнителни обществени поръчки. Това на практика се оказва най-проветривият пост, защото утре Костадин Ангелов ще е третият титуляр на поста в рамките на три години. 

Есента на 2018 г. - смъртта на 20 души при трагичен инцидент край Своге взе министерските кресла на трима - регионалния министър Николай Нанков, транспортния министър Ивайло Московски и министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Същата година през октомври Валери Симеонов освободи вицепремиерския пост след коментар по адрес на майките на деца с увреждания.

Година по-късно през пролетта скандалът „Апартаментгeйт” костваше позицията на правосъдния министър Цецка Цачева.

Разследване на злоупотреби с европейски пари в Държавен фонд „Земеделие” наложиха смяната на ресорния министър Румен Порожанов.

След протести и социално напрежение през зимата на 2019 г. с поста социален министър се раздели Бисер Петков. Мотивът на премиера – „натрупани с времето основания”.

В началото на 2020 г. водната криза в Перник стана повод министърът на екологията Нено Димов да отиде в ареста, а след това да подаде и оставка.

Имаше и министър, който се раздели с поста си не заради несправяне, скандали, арести или разследвания, а заради липса на ресор. Участникът в двете предишни правителства Лиляна Павлова бе министър на европредседателството, но до декември 2018 г., когато ведомството й бе закрито.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.