Бюджетът на Европа до 2027 година - в ръцете на Европейския парламент

Бюджетът на Европа до 2027 година - в ръцете на  Европейския парламент. След дълги и тежки преговори, евролидерите договориха помощта за пандемията и бюджета, но депутатите не са доволни.

Евродепутатите трябва да гласуват по пакета, но председателят на Европарламента смята, че някои съкрашения са неоправдани. „Има предложение на масата, искаме да подобрим това, като дадем отговори на някои от съкращенията, които изглеждат неоправдани. Ако трябва да заложим на бъдещото поколение, не можем да отрежем бюджета за изследвания, за младите хора и на програма „Еразъм””, каза председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. 

Борисов: България ще получи близо 29 млрд. евро в следващите години

Манфред Вебер, председател на най-голямата група в Европарламента - Европейската народна партия смята, че съкращенията за изследвания и иновации поставят Европа в неравностойно положение. Президентът на еврокомисията Урсула фон дер Лайен обаче защити сделката. „Големият победител на тази среща са новите собствени ресурси. Имаме единодушно споразумение за необходимостта от нови собствени ресурси, имаме ясен график и ги свързваме с изплащането. И това е огромна и историческа стъпка напред за нашия съюз, за която отдавна настояват Комисията и Парламентът. Сега нямаме време да губим”, коментира тя.

Европейският съвет постигна историческо споразумение за бюджета до 2027 г.

Депутатите също искат да се уверят, че принципа на върховенството на закона се спазва и има ясни условия, че парите за страните, които не спазват демократичните ценности, ще бъдат замразени. Бюджетът на Общността трябва да бъде одобрен от Европарламента, но депутатите не могат да променят това, което вече е уговорено между лидерите. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.