"Това са с 1 млрд. евро повече", поясни премиерът

България ще получи близо 29 млрд. евро европейски средства в следващите години. Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата на лидерите на страните от ЕС в Брюксел. На петия ден от критичните разговори лидерите се разбраха кой колко пари ще усвои за борба с кризата. Борисов обяви, че това е неговият отговор на исканията за оставка.

Европейският съвет постигна историческо споразумение за бюджета до 2027 г.

Новият бюджет на Европейския съюз до 2027-а година ще бъде един трилион и 74 милиарда евро. Като допълнение се включва и фонд за възстановяване на икономиката на стойност 750 милиарда евро. 390 милиарда са предназначени за грантове, а останалите 360 милиарда за заеми.

През този период България ще получи близо 29 милиарда евро финансова подкрепа, сума, по-голяма от тази, с която страната ни разполага през сегашния период. 

България ще получи редица грантове, най-големият от тях на стойност 7,7 милиарда евро. За първи път страната ни ще усвои и 200 млн. лева за бедните райони. „Шарл Мишел е изключителен приятел на България. Меркел също много помогна. Огромна подкрепа получихме и от Себастиан Курц, който направи изказване пред Съвета, при което се държеше като премиер на България. Каза, че държи страната ни да получи тези 200 млн”, коментира още премиерът.

След пет дни тежки преговори Борисов се похвали с добри новини. „Ние сме от малкото страни, които ще получат повече. И то, при положение че общият размер на новата годишна финансова рамка е с 62 млрд. евро по-малък. Затова вероятно заслужавам да ми се иска оставката - защото има 2 млрд. евро повече при това окастряне. На хората, които ми искат оставката, оставям 29 млрд. евро за следващите години”, каза той. 

Борисов: Полагам огромни усилия да сближавам позициите на моите приятели от ЕС (ВИДЕО)

Според опозицията обаче новият бюджет не е голямо постижение. „Струва ни се нелепо заемането на героични пози от министър-председателя за това какви велики неща е постигнал в Брюксел. За последните седем години България не е постигнала достатъчно и затова се налага да бъдат инвестирани допълнителни средства”, смята Кристиан Вигенин от БСП за България.

Парите, договорени за страната ни, са предназначени предимно за възстановяване на икономиката от коронакризата и въведените ограничения за бизнеса. Осигурен е бюджет за сигурността на външната границата на Съюза и за най-бедните райони на страната.

„След моето ходене до 11-ия етаж, сърдене, връщане, но в края на краищата беше вкарана и точка  67 и 200 милиона евро. Това са над 400 милиона лева за изостаналите райони в България”, поясни Борисов.

България иска да участва в разпределението на европари за по-слабо развитите региони

Лидерите на Европа оцениха сделката като историческа. „Това е най-добрата сделка за Европа в този момент. За първи път в европейската история нашият бюджет е ясно обвързан с климатичните ни цели. За първи път зачитането на върховенство на закона e решителен критерии за бюджетните разходи”, посочи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Въпреки поредната дълга нощ в Брюксел българският премиер не пропусна и да се пошегува: „Не можахме да счупим рекорда, но моят рекорд за кафета е непобедим вече”, каза той.

Европейският съюз ще разполага с 1,8 трилиона евро бюджет до 2027 г. За първи път в историята е постигната договореност за обвързване на отпускането на бюджетни средства с върховенството на закона и опазването на околната среда.

Този бюджет ще включва и фонд за икономическо възстановяване. Той ще е в размер на 750 милиона евро, уточни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.