„Това е най-добрата сделка за Европа в този момент”, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

На петия ден от маратонските преговори в Брюксел, Европейският съвет постигна историческо споразумение за бюджета до 2027 г. Той ще бъде в размер на 1,8 трилиона евро и ще включва фонд от 750 милиарда евро за икономическо възстановяване от кризата, предизвикана от коронавируса.

Развръзката дойде в ранните часове на днешния ден. „Това бяха трудни преговори в много трудни времена за всички европейци. Маратон, който приключи с успех за всички 27 страни членки и особено за хората. Това е най-добрата сделка за Европа в този момент”, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Общият бюджет до 2027 г. ще бъде 1 трилион 824 милиарда евро, от които 750 милиарда за икономическо възстановяване след пандемията от COVID-19. След съпротива на така наречените „пестеливи страни”, начело с Нидерландия, първоначалното предложение 500 милиарда евро за безвъзмездно отпускане беше намалено до 390 милиарда евро. Останалите 360 милиарда ще се осигуряват чрез нисколихвени заеми. В споразумението са залегнали и няколко новости.

„За първи път в европейската история нашият бюджет е ясно обвързан с нашите климатични цели. За първи път зачитането на върховенство на закона e решителен критерии за бюджетните разходи. За първи път съвместно засилваме нашите икономики за преодоляване на криза”, каза още Шарл Мишел.

Този път Германия, която е ротационен председател на ЕС, необичайно застана на страната на тежко пострадалите от пандемията южни държави.

„Най-важното днес беше да покажем решителност. Това не беше лесно. Фактът, че това ни отне толкова много дни, също показва, че сме дошли от различни посоки”, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Като част от сделката "пестеливите страни" ще получат по-значителни намаления от вноските им в бюджета на Европейския съюз. Сега предстои и нелеката задача сделката да бъде одобрена и от Европейския парламент.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.