Коментар по темата от представителите на Българска минно-геоложка камара

„Всичко, което ни заобикаля е плод на това, което се добива от земните недра. Добивната индустрия е гръбнака на българската икономика. Около 5% от БВП на страната се дължи именно на нея”. Това каза в студиото на „Здравей, България” зам.-председателят на Българската минно-геоложка камара проф. д-р инж. Любен Тотев.

Той добави, че в индустрията са ангажирани пряко над 20 хиляди души, а още 120 хиляди са ангажирани косвено. „Тези хора получават едни от добрите заплати в страната”, добави проф. Тотев.

„Едно от важните неща по темата са запасите. Те са част от подземните богатства, които се очаква да бъдат добити с търговска цел. Там степента на сигурност , че ги има е голяма”, обясни проф. Тотев.

Членът на УС на Българска минно-геоложка камара Радослав Чолаков също направи коментар по темата.

„Две години Законът за подземните богатства бе дискутиран обширно. Изненадващо е, че се налага вето. Според мен става дума за недоразумение. Може би е било добре администрацията на президента да участва на заседанията на Комисията по енергетика, на които тези теми са били обсъждани”, заяви Чолаков.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.