Протестиращите блокираха ключови булеварди в столицата, заканиха се да затворят и пътя към морето

Трето денонощие София под блокада. Въпреки опитите на полиция и община да накарат протестиращите да махнат палатките от „Орлов мост”, лагерът там остава. Тази сутрин там се стигна и до напрежение, завършило с арест. Междувременно стотици коли опитаха да блокират магистрала „Тракия”.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Протестиращите традиционно се събраха на площад "Независимост" преди 19 часа, а около 21 часа тръгнаха на традиционното си шествие. В петъчната вечер протестиращите избраха по-кратък маршрут. През изминалите вечери те минаха през централните софийски булеварди, а тази вечер те решиха директно да достигнат до "Орлов мост", където се сляха с останалите протестиращи в другия палатков лагер. Традиционно те се разпръскваха на различни лъчове и блокираха ключови булеварди. И в петъчнхата вечер беше блокирано кръстовището между булевардите "България" и "Фритьоф Нансен".

 

 

Протестиращите блокираха "Орлов мост" за трета поредна вечер. За движение са затворени булевардите „Цариградско шосе”, както и „Евлоги и Христо Георгиеви”. Пропускат се само линейки. На място има засилено полицейско присъствие. Малко преди 22 часа от трибуната съобщиха, че протестиращ е бил задържан зад БНТ. Малко по-късно стана ясно, че той е бил освободен.

.Конфликт при блокадата на „Орлов мост” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Стигна се и до ескалация на напрежението, след като мъж опита да се качи на трибуната. Протестиращите го обвиниха, че е провокатор и че е пиян. Той заяви, че не може да се прибере в дома си и това го е ядосало.

По-рано пред Министерски съвет представителите на т.нар. „Отровно трио” дадоха кратък брифинг, на който обясниха защо според тях кабинетът Борисов не подава оставка. Според тях причините са сделки и икономически интереси.        

ВЛАСТТА И ПРОТЕСТИТЕ: Ще издържи ли кабинетът „Борисов 3”?

„7 тенти са ни дарени от една фирма. Всички останали са закупени и дарени по същия принцип. Хората ни питат какво трябва - чадъри, тенти, палатки? Отидете купете, каквото искате”, обясни Николай Хаджигенов

„Не знам дали чухте, че трактористи възнамеряват да блокират Северна България. Те са бесни от изявлението на г-н Ревизора”, заяви Велислав Минеков.

 

 

Заявката на протестиращите са палатковите лагери в центъра на София да останат, докато не се получат дългоочакваните оставки. В четвъртък около 21 часа започна и превърналото се в традиционно шествие, като протестиращите стигнаха до „Орлов мост”, където се сляха с другия палатков лагер. Оттам те се разделиха на няколко лъча и блокираха други важни кръстовища в София.

Продължават блокадите на ключови кръстовища в София (ВИДЕО)

Равносметката от всичко това -  второ денонощие задръствания и тапи по ключови участъци в столицата.

От рано сутринта колони от автомобили и засилен трафик по алея „Яворов”. Градският транспорт и днес се движи с променено разписание. От столичното предприятие „Социален патронаж” започват кампания за помощ на възрастни, болни и трудноподвижни хора. За да не излизат те навън, служители на общината ще им пазаруват хранителни стоки и лекарства. За всички останали в столицата остават алтернативните маршрути, за да не попадат в транспортни тапи.

 

 

Протестиращи планират да затворят АМ "Тракия" довечера

Протестиращи се заканиха да блокират напълно пътя към Черноморието. Към 19 часа обаче АМ „Тракия” в района на пътния възел за Стара Загора и Хасково остана отворена. На три километра от него, на изхода на Стара Загора, полиция блокира достъпа на протестиращите до скоростния път. Служителите на реда не носиха специални униформи в знак на добра воля. Имаше и остри пререкания, тъй като протестиращите искаха да стигнат пеш до магистралата.  Те не бяха допуснати, тъй като в петък се очаква засилен трафик и може да се стигне до произшествие, такива бяха аргументите на полицията.

Началото на протеста в Стара Загора бе обявено за 18.30 часа, а за сборен пункт на протестиращите бе обявен паркинг.  През града на липите мина огромно автошествие, което пътуваше към скоростния път. От полицията не ги допуснаха до АМ "Тракия", защото нямат това разрешение. Протестиращите се заканиха да останат дълго време.

Репортери: Лилия Мустакова, Владислава Тричкова, Мартин Георгиев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.