Възникна напрежение между протестиращ и възрастна жена

Трето денонощие София под блокада. Въпреки опитите на полиция и община да накарат протестиращите да махнат палатките от „Орлов мост”, лагерът там остава. В петък сутрин се стигна и до напрежение. Един от протестиращите плисна кафето си в лицето на жена, която е против затварянето на булеварда. И двамата бяха отведени от полицията.

Задържаният протестиращ е Петър Кърджилов, който беше пиар на бившата кметица на „Младост” Десислава Иванчева. 

Снимка: БГНЕС

Всичко се случва в ранните часове на деня на затворения „Орлов мост”.  73-годишната Лиляна Тасева дошла „да види палатковия лагер на "Орлов мост" и да разкаже на съселяните си от Поибрене защо недоволните протестират.

Протестиращите заявиха, че възрастната жена от един час обикаля „Орлов мост", размахва бастун и дори замеря хората с него. Това било предизвикало по-острата реакция на арестувания малко по-късно мъж.

Снимка: БГНЕС

„Госпожата ни псува и ни замеря с бастун. Не съм употребил алкохол. Боли ме! Няма причина за ареста. Документите ми са в палатката, искат да ме отведат без документи“, каза той преди да бъде откаран от полицията. Жената също беше отведена от органите на реда. и няколко часа по-късно пусната да си ходи.

По-късно от СДВР излязоха с информация по случая. „Жената е била там, за да изрази своето мнение. Не толерираме нито едната, нито другата страна. И двамата участници са в Първо районно и ситуацията се изяснява. Имам информация от хората на Орлов мост, че това е провокация. Все още обаче не сме разбрали кой се визира в случая. Това, което става е недопустимо”, уточни комисар Тони Тодоров от СДВР.

Той призова ако някой от присъстващите на „Орлов мост" иска да даде показания, да го направи в Първо РУ.

 

 

Дали е имало по-груби действия от страна на полицията при задържането на Кърджилов, комисарят уточни,че то се е извършило „абсолютно професионално”. За физическо насилие изобщо не можело да се говори.

„Това е начинът, по който едно лице се задържа. Мъжът беше качен в буса и това, че викаше и крещеше за помощ беше отразено от медиите и не можем да говорим за никакво странично поведение от нормалното и от правомощията, които са дадени на полицейските служители”, каза още комисар Тодоров.

В отговор, протестиращите също свикаха брифинг.

„Очевидно трябва да си комуникираме с властта само с брифинги и затова смятаме да го правим оттук нататък така. Всички така наречени „остриета на ГЕРБ” си пуснаха в мрежите техните теории, че ние, протестиращите, бием баби, тя не е баба, и не бием баби, това беше провокатор, който цели да направи скандал”, заяви Светослав Трайков

Кържилов е задържан за 72 часа  Всичко това се случи на фона на многократни призиви от полицията и столичната община към протестиращите палатките да бъдат прибрани и движението освободено. Засега няма изгледи това да се случи.

 

 

А заради множеството внушения в социалните мрежи, че жената от конфликта е член на ГЕРБ, от партията излязоха с категорично становище.

"Жената не е член на ГЕРБ. Нито е била член на ГЕРБ. В тази връзка искам все пак остро да осъдим това, което се случва в двумилионна София", заяви Александър Ненков

"Уважаваме правото на всеки един да протестира, ние също сме го правили, но никога не е било за сметка на другите граждани. Не може малцинството да определя какво да се случва за сметка на мнозинството. Категорично осъждаме това, което се случва. Затварянето на възлови кръстовища е за сметка на другите граждани. Мирни протести е имало пред парламента, пред Министерския съвет, Президентството, а тук говорим за блокиране на двумилионен град, за магистрали. Такова нещо не съм виждал никъде по света. Дори когато протестираш, трябва да има някаква граница на разум", коментира депутатът.

 

 

Важно е да си довършим успешно мандата, каза още депутатът от ГЕРБ и посочи, че са готови за диалог лице в лице с лицата на протеста, но не знаели с кого да се срещнат. Според него предсрочни избори сега ще бъдат абдикация.

Повече гледайте във видеоматериалите. 

Репортери: Вероника Димитрова, Ивета Шилигарова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.