От бижуто на Врачанския Балкан – пещерата „Леденика” до уникалния проход „Вратцата”

Нещо като медитация! Ето такова е усещането да полетиш над Балкана и светът под теб да изглежда и твърде голям, и твърде малък. Ангел е стигал до височина 4 хиляди метра. Лети над 30 години и няма намерение да се отказва.

Приключенският и алтернативен туризъм – възможен и у нас

Хората, които са готови на такова приключение, го усещат бързо, още при първия полет с инструктора, защото получават нещо ценно. Така, като на длан, могат да видят и билото на Балкана, и равнината под Околчица.

И от въздуха в небето слизаме на земята, в самото подножие на Врачанския Балкан за среща между две епохи. Посрещат ни средновековни кули, бойници, скулптури на велики български владетели. Някъде навътре между тях е съвременният свят такъв, какъвто го харесват съвременните хора.

С АДРЕНАЛИН В КРЪВТА: Рафтинг по река Струма

 „Едно от местата, които са най-красиви във Враца това е проходът „Вратцата”, хижата над града и връх „Околчица”, който ми е любим  връх, с една страхотна гледка към цялата долина”, обясни Ангел Ангелов – председател на клуб „Враца”.

Заради пандемията все повече хора предпочитат това истинско приключение.

„Доста туристи искат уединение, искат по-самостоятелен вид спорт и искат спорт на открито, без голямо струпване на хора. Точно в тази връзка и ние правим едни велопоходи – сега са за семейства. Те са озаглавени „Мама, татко и аз”, където с шосейни велосипеди ще се посетят красиви и интересни места, природни забележителности, архитектурни обекти, исторически паметници. Та да научиш нещо, да запознаеш детето си с нещо. Смятам, че е доста обединяващо за семействата да бъдат задно на такъв велотур”, добави Ангелов.

Дедо Скръц – един чудак във времена на отчуждение

Така хората безопасно и здравословно могат да стигнат до уникалния проход „Вратцата”, до бижуто на Врачанския Балкан – пещерата „Леденика”, където сред сталактити и сталагмити ги чакат и Великана, и много други приказни герои. Да потопят пръст в Езерото на желанията, да си пожелаят чудо и да изживеят своето вълшебно приключение. В Балкана има и десетки трасета за скално катерене, рафтинг и каяк по Искъра в дефилето, спелеология и пещерно дело, екопътеки, и още места, емоции и приключения.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.