Междувременно все повече европейски страни отчитат сериозен ръст на новите случаи на COVID-19

Бум на нови заразени с коронавирус има в много страни. Франция, Великобритания и Испания отбелязват  пик на болните. В същото време светът е разделен след новината за първата ваксина срещу вируса, създадена от Русия.

Ден след като Владимир Путин обяви, че страната е регистрира първата в света ваксина срещу COVID-19, мнозина чуждестранни учени си задават въпроса дали Москва не поставя националния престиж пред сигурната наука и безопасността. „Да имаш ваксина и да докажеш, че тя безопасна и ефективна са две различни неща”, смята главният вирусолог на САЩ Антъни Фаучи.

Путин: Регистрирахме първата ваксина срещу COVID-19, вече е поставена и на дъщеря ми

Руските власти твърдят, че над 1 милиард дози от ваксината  „Спутник 5” са били поръчани предварително от 20 чужди държави от Латинска Америка, Близкия изток и Азия.

„В Съединените щати имаме половин дузина или повече ваксини и ако искаме да навредим на много хора и да им дадем нещо, което не работи, можем да започнем още следващата седмица. Нещата обаче не се правят по този начин. Надявам се, че руснаците наистина са доказали, че ваксината е безопасна и ефективна”, каза още Антъни Фаучи.

Скептично настроените към руската ваксина смятат, че при разработването й са пропуснати важни етапи и може да не е спазен традиционния клиничен протокол. Не са обявени и никакви подробности. „Въпросът не е да си първи с ваксината, а да имаш ваксина, която е безопасна и ефективна”, заяви министърът на здравеопазването на САЩ Алекс Азар.

Франция и Германия също изразиха резерви относно руската ваксина, а от СЗО подчертават, че не са получили достатъчно информация от Москва. „Световната здравна организация е в контакт с руските регулаторни органи и очакваме да получим информация за ваксината. Едва тогава ще можем да се произнесем”, коментира Жарбас Барбоса, експерт от СЗО.

210 нови случая на COVID-19, починалите отново са 12

Междувременно все повече европейски страни отчитат сериозен ръст на новите случаи на COVID-19. Здравните власти във Франция съобщават за близо 1 400 новозаразени, което e почти два пъти повече спрямо понеделник. „Положението около епидемията от COVID-19 във Франция се влоши през последните дни. От около две седмици епидемиологичната обстановка, която следим от много близо, се развива в лоша посока”, каза министър-председателят на Франция Жан Кастекс.

От другата страна на Пиренеите, ситуацията с коронавируса в Испания също се влошава. Само за вторник новите случаи са над 1 400.

А Русия отхвърли съмненията в новата ваксина срещу коронавирус. много експерти изразиха опасения, че препаратът не е тестван достатъчно.

Ден след като Владимир Путин обяви, че страната е регистрирала първата в света ваксина срещу COVID-19, мнозина чуждестранни учени да задават въпроса дали Москва не поставя националния престиж пред сигурната наука и безопасността.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.