Най-много положителни проби са регистрирани в София

210 нови случая на COVID-19  са регистрирани у нас за последните 24 часа. Направени са 5 388 PCR теста, сочат данните в Националната информационна система.

Най-много положителни проби са отчетени в София – 59, Пловдив – 31 и Благоевград - 24.

Общо потвърдените случаи на COVID-19 у нас са 13 722, от които 5 097 са активни. Излекуваните вече са 8 154. 174 от тях са се възстановили през последното денонощие. За същия период са починали 12 души, с което общият брой на жертвите с коронавирус става 471.

В болници са настанени 861 пациенти. 64 от тях са в интензивни отделения.

Инфектираните медицински служители са 763.

След изкарване на вируса и след двата отрицателни ПСР теста е време да се обърне внимание на сърцето, категорични са кардиолозите. Те обориха мита, че COVID-19 поразява най-вече белия дроб и дихателната система. „Последиците са непредсказуеми, защото увреждайки белия дроб, той е част от сърдечносъдовата система, по един или друг начин се уврежда и сърцето”, коментира доц. Красимира Христова.

Оказва се, че щетите за сърдечно-съдовата система също може да са огромни, а в някои случаи – необратими. „Развитието на сърдечна недостатъчност е една от най-тежките последици при тези пациенти”, допълни доц. Христова.

„Но също така има възпалителни, тромботитни състояния, които засягат и белодробната циркулация и самия миокард и венозните съдове в различни зони на тялото. Ние учим в ход”, добави проф. Иво Петров.

А оказва се – застраховани няма.   Увреждане на сърцето след Ковид може да се получи не само при хората от така наречените рискови групи. Кардиолозите коментираха и новината, че Русия вече е готова с ваксина. „Аз съм сигурен, че няма да има само една ваксина. Ще има множество ваксини и най-вероятно нито една от тях няма да е напълно ефикасна. И нека не залитаме към темата, че ще имаме това златно средство. Но ние се учим и вече успяваме да контролираме”, каза проф. Петров.

Към момента това, което спешно трябва да се направи е скрининг, категорични са медиците. По тази причина от Европейската асоциация на кардиолозите започват инициатива – обмисля се да бъдат изследвани всички прекарали вируса, за да се видят последиците в дългосрочен план за сърдечно-съдовата система. По този начин, според медиците, ще може да се мисли за усложненията п още преди да са настъпили.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.