Стив Банън е задържан за измами със средства за стената с Мексико

Бившият съветник на американския президент Доналд Тръмп е арестуван във връзка със схема за онлайн дарения. Стив Банън е обвинен в заговор с цел измама чрез дарителската кампания за изграждането на обещаната от президента стена по границата с Мексико. Това съобщи днес Министерство на правосъдието в САЩ, цитирано от БТА.

Обама с остра критика към Тръмп (ВИДЕО)

Федерални прокурори в Манхатън съобщиха, че Банън и още трима души - Брайън Колфидж, Андрю Бадолато и Тимоти Шей, са обвинени в измама на стотици хиляди дарители чрез кампанията за набиране на 25 млн. долара, наречена "Ние строим стената".

Дарителите са смятали, че средствата ще отидат за изграждането на стената по границата с Мексико. Но Колфидж, когото разследващите описват като публичното лице и основателя на кампанията, е присвоил хиляди долари, които използвал, за да си осигури охолен живот.
И четиримата обвиняеми са арестувани тази сутрин. Те са обвинени както в заговор с цел измама, така и в заговор за пране на пари. И по двете обвинения ги заплашват до 20 години затвор.

Тръмп към Мишел Обама: Никога нямаше да съм в Белия дом, ако не беше вашият съпруг

Банън, видна фигура в американската десница, беше съветник на Тръмп по време на предизборната му кампания и част от мандата му. Изграждането на стената бе едно от основните предизборни обещания на Тръмп. Говорителката на Банън засега не е открита за коментар.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.