Преди дни се появи информация, че севернокорейският лидер е в кома

Севернокорейските медии разпространиха снимки на Ким Чен-ун, председателстващ съвещание по повод коронавирусната пандемия и заплахата от тайфун за страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ким Чен-ун е в кома?

Тези дни здравословното състояние на държавния ръководител отново стана обект на спекулации в чужбина, отбелязва агенцията. Южнокорейското разузнаване заяви, че Ким Чен-ун е делегирал част от пълномощията си на своята сестра Ким Йо-чен. Бивш съветник на покойния южнокорейски президент Ким Те-чжун дори заяви, че според него севернокорейският лидер е в кома, но без да посочи никакво доказателство.

Ким Чен Ун: С ядрения ни арсенал няма да има повече война

Във вторник обаче Ким проведе съвещание на Политбюрото на ЦК на Корейската трудова партия, на което бе взето решение за "извънредни мерки с цел предотвратяване на щети от тайфуна, от който през периода 26-27 август може да пострадат всички региони на Корея" - по-специално с цел защита на реколтата, отбелязва официалната агенция на Пхенян КЦТА.

За да бъдат предотвратени човешки жертви и да се намалят щетите, Ким е наредил да се организира "информационна кампания сред работниците, партийците и тружениците от село", посочва КЦТА. Обсъдени са били и "някои недостатъци на карантинните мерки" за защита от коронавирусa, взети са били решения за "интензивни ограничения".

Малката сестра на Ким – бъдещият държавен глава?

В. "Нодон синмун" публикува снимки от заседанието, на които Ким, облечен в бяло, говори пред свои приближени. На един от фотосите той изглежда пуши цигара. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.