Спортният свят обяви бойкот след като полицай простреля мъж

Трета поредна нощ на недоволство в Съединените щати след като полицията простреля мъж в щата Уискoнсин. Днес спортният свят се включи в протеста, като обяви бойкот на повечето от първенствата.

Двама загинали при протестите в Уисконсин

Националната баскетболна асоциация на Съединените щати протестира срещу действията на полицията срещу Джейкъб Блейк. Някои баскетболни звезди като Леброн Джеймс изразиха недоволство в социалните медии. В сряда НБА, по примера на „Милуоки Бъкс”, реши да обяви бойкот.

„Цялата НБА се обедини само за няколко часа, което показва голямото разбиране на значимостта на ситуацията”, посочи спортният анализатор Кристин Бренан.

Собствениците на баскетболните отбори в Съединените щати и играчите имат отделни срещи, на които да решат дали сезонът да не бъде изцяло прекратен. Други професионални спортни организации, сред които водещи отбори в бейзболната лига, също обявиха бойкот.

Бившият президент Барак Обама е сред тези, които подкрепят бойкота. В Twitter той написа: „Всички институции трябва да защитят нашите ценности”.

Бойкотът обаче може да доведе и до неочаквани реакции. „Някои ще негодуват, могат да кажат - няма да гледам повече. Дотук съм”, смята спортният анализатор Боб Костас.

Сблъсъци в САЩ след полицейска стрелба (ВИДЕО+СНИМКИ)

В Twitter президентът Доналд Тръмп написа, че ще изпрати Националната гвардия в град Кеноша, където избухнаха безредиците, за да бъдат възстановени законът и редът. Междувременно в града беше арестуван 17-годишен младеж, заподозрян за стрелбата по време на протестите, при която бяха убити двама души, а един беше ранен.

Джейкъб Блейк остава в болница, а полицаят, който го простреля е в отпуск.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.