Преди няколко вечери полицаи простреляха невъоръжен чернокож

Втора нощ на сблъсъци  в американския град Кеноша, щата Уисконсин. До протестите се стигна, след като полицаи простреляха невъоръжен чернокож. Мъжът е в болница в тежко състояние с няколко огнестрелни рани.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Гневни жители на град Кеноша отново излязоха по улиците, като подпалиха автомобили. В града е въведен полицейски час, на помощ са повикани и 200 представители на Националната гвардия.

„Гневът на хората достига връхна точка, отвратени сме и уморени от всичко това”, казват протестиращи.

До поредния инцидент с прострелян от полицаи чернокож се стига, след като служителите на реда се отзовават на повикване за домашно насилие. На кадрите се вижда как те се обръщат към Джейкъб Блейк, който обикаля паркиран автомобил, а полицаите викат и насочват оръжията си към него. Той отваря шофьорската врата, навежда се, един от полицаите го сграбчва отзад за ризата и след това стреля.

Мнозинството в САЩ подкрепя протестите срещу полицейското насилие

„Бяха двама мъже полицаи и една жена. Двамата изведнъж го задържаха и му казаха да си вдигне ръцете, без никакви въпроси.  Аз просто се опитах да изведа децата от колата. Той не беше направил нищо нередно”, казва годеницата на простреляния Лакиша Букър.

Двамата полицаи, стреляли по Джейкъб Блейк, са временно отстранени от работа.

„Вярваме в правосъдието и затова правосъдието е за всички. Тук сме, за да се уверим, че всеки ще разбере какво точно се е случило в онзи ден. Ангажиментът, който поемам пред всички е, че ще бъде въздадено правосъдие, хора ще понесат отговорността за действията си и ще узнаем истината”, смята кметът на Кеноша Джон Антарамян.

Простреляният Джейкъб Блейк се намира в болница и все още се бори за живота си. Безредиците в Уинсконсин идват само три месеца след масовите протести в цялата страна заради смъртта на чернокожия Джордж Флойд. Той почина, след като полицай използва прекомерна сила при задържането му.

Повдигнаха нови обвинения на полицаите, обвинени за убийството на Флойд

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.