„Твърденията са абсурдни, мога категорично да го заявя", каза още той

„Абсурдно е сред униформените на протеста да попадне човек, който не е от редиците на МВР. Познаваме се, няма как да попаднат хора от частна фирма между нас". Това заяви Вергил Христов - зам.-председател на Управителния съвет на  Синдикалната федерация на служителите в МВР и началник група в „Охранителна полиция”. 

„Твърденията са абсурдни, мога категорично да го заявя. Това няма как да се случи", допълни той.

При протестите от 2-ри септември имаше 126 арестувани и 80 ранени полицаи за една вечер. Тази тъжна равносметка излезе извън пределите на страната и критики към поведението на униформените дойдоха от Европа.

„Агресията, която беше проявена срещу полицаите е необяснима. Ние самите сме провели над 21 национални протеста и никога не се е налагало да има такава агресия”, каза зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР - Илия Кузманов.

Сблъсъци, обгазени и ескалация на протеста в София (ОБЗОР)

„Много дълго се занимаваме с този проблем – в лицето на полицията гражданите искат да си отмъстят на държавата. Не е това начинът. Така се измества акцентът от исканията”, коментира още той.  

„Такава агресия и омраза, каквато видяхме на 2-ри септември, би логично да имат хора, които имат проблеми с органите на властта и на реда. Това бяха неоправдани действия. Колегите изтърпяха много неприятни неща”, посочи Кузманов. И допълни: „Имаме доста сериозно пострадали колеги”.

Обгазени на протеста в София, медици оказват помощ на място (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това, което се случи на 2-ри септември се разграничава от това, което се случи през предишните дни. То нямаше нищо общо с предишните действия на протестиращите”, категоричен бе Вергил Христов.

„Истината е винаги по средата. Полицията също е винаги по средата на един конфликт. Далеч съм от мисълта, че в МВР някой ще вземе решение, което да е противозаконно или в ущърб на колегите”, допълни още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си