Правителствата трябва да продължат да подкрепят работниците и бизнеса, смята председателката на МВФ

Глобалната икономика показва признаци на възстановяване от тежкия спад, причинен от пандемията на глобалния коронавирус, но пълното възстановяване е малко вероятно без ваксина. Това е мнението на шефа на МВФ Кристалина Георгиева. В съавторство с главния икономист на МВФ Гита Гопинат, Кристалина Георгива подчертава, че правителствата трябва да продължат да подкрепят работниците и бизнеса, тъй като безпрецедентният характер на кризата може да доведе до вълна от фалити и унищожаване на работни места.

След като на предприятията по целия свят беше позволено да отворят отново, настъпи „рязък скок на производството, потреблението и заетостта, казват те в списание „Форин полиси”, предаде БГНЕС.

Кристалина Георгиева: Все още не сме се измъкнали от пандемията

Големият мащаб и бързина на държавната подкрепа помогнаха за смекчаване на удара и позволиха първоначалния отскок, пишат Георгиева и Гопинат.

Тази криза обаче далеч не е приключила, според тях.

„Възстановяването остава много нестабилно и неравномерно в различните региони и сектори. За да се гарантира, че възстановяването ще продължи, от съществено значение е подкрепата да не се оттегля преждевременно”.

Кристалина Георгиева: Светът ще достигне нивата от преди кризата след 2021 г.

Бизнесът, дори фирмите в несъстоятелност, ще се нуждае от постоянна помощ, за да се предотврати унищожаването на милиони работни места. Това може да включва правителства, които вкарват свой капитал във фирми или предоставят безвъзмездни средства в замяна на по-високи данъчни ставки по-късно, смятат те.

Но правителствата ще трябва да бъдат предпазливи при разпределението на оскъдните си ресурси и някои компании неизбежно ще се провалят, особено в отрасли като пътуванията, които може да не оцелеят или да бъдат ограничени в пост-пандемичния свят.

И „въпреки че светът се е научил да живее с вируса, пълното възстановяване е малко вероятно без постоянно медицинско решение”.

Със 128 коронавирусни ваксини, които в момента се разработват, има голям шанс да бъде намерено решение, но „трябва спешно да измислим многостранни решения", за да осигурим адекватно снабдяване и разпространение, пишат Георгиева и Гопинат.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.