Управляващият директор на МВФ даде онлайн пресконференция за българските медии

2021-ва ще бъде година на частично възстановяване на световната икономика. Най-вероятно тогава ще започнат да се достигат нивата отпреди пандемията. Прогнозата е на директора на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Според МВФ България също вече е засегната значително заради коронавируса. Предвижда се спадът в родната икономика за 2020 г. да е 4%. Или с един пункт повече спрямо очакваното от правителството. Година по-късно растежът трябва да е 6 на сто.

„България взе едно много разумно решение да се постарае да ускори влизането в чакалнята на еврозоната. Това ще даде потенциално още една линия на защитата на страната ни”, заяви Кристалина Георгиев.

Кристалина Георгиева: Пандемията причинява невиждана досега икономическа криза

Международният валутен фонд вече е готов и с финансов инструмент за помощ за държавите. Според Кристалина Георгиева заради мерките, които България е взела за икономиката си, помощ от МВФ няма да е необходима.

„България взе рано решителни мерки, както за това да ограничи епидемията, така и за това да защити икономиката. Имаме 103 държави, които са се обърнали към фонда и вече 21 от исканията са одобрени в рекордно кратък срок”, обясни още Георгиева.

Кристалина Георгиева: Трябват над 8 трилиона долара за излизане от икономическата криза

А кризата давала и възможности.

„България например има много силна IT индустрия. Това е един от отраслите, които печелят в тази криза. Как може да направим така, че да се вдигнем още повече в европейски, в глобален план, благодарение на тази сила, на мозъците на българите. Как да направим така, че да ускорим икономиката на знанието в България”, заяви Георгиева.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.