Директорката на МВФ участва във форум на Г-20 за възстановяването на световната икономика

"Все още не сме се измъкнали от пандемията ", заяви директорката на МВФ Кристалина Георгиева в послание към министрите на финансите на Г-20, като подчерта, че пандемията може да задълбочи още повече бедността и неравенството, предаде БТА.

Кристалина Георгиева: Светът ще достигне нивата от преди кризата след 2021 г.

Международният валутен фонд вече предупреди, че въпреки някои признаци за възстановяване, световната икономика е изправена пред трудности, особено предвид възможността за втора вълна на пандемията.

"11-те трилиона долара, похарчени от правителствата на страните от Г-20 в помощ на домакинствата и предприятията, позволиха да се избегне влошаване на ситуацията, но тези предпазни мрежи трябва да бъдат поддържани, а в някои случаи, и разширени", подчерта Георгиева.

Кристалина Георгиева призова за удължаване на преговорите за търговията след Brexit

Министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20 започнаха в събота виртуална среща за възстановяването на световната икономика, засегната тежко от коронавируса, на фона на призиви за облекчаване на дълговете на най-бедните страни, съобщи Франс прес.

Тези дискусии между 20-те най-индустриализирани страни се провеждат в момент, когато пандемията продължава да засяга страни навсякъде по света, включително много членове на групата като САЩ, Бразилия, Мексико и Индия.

Кристалина Георгиева: Трябват над 8 трилиона долара за излизане от икономическата криза

В този контекст неправителствени организации предупреждават Г-20, чийто председател тази година е Саудитска Арабия, за опасността от криза с дълговете на най-бедните страни. Организаторите в Рияд посочиха в изявление преди срещата, че участниците "ще обсъдят световните икономически перспективи и ще координират колективни действия за стабилно световно икономическо възстановяване".

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.