Шефката на МВФ каза, че Brexit без сделка ще удари икономиката на Великобритания с до 5%

МВФ призова Великобритания и ЕС да не засилват несигурността от пандемията, като отказват да удължат периода за договаряне на търговска сделка след Brexit, предаде Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

"Наистина се надявам, че всички политици ще мислят за намаляване на несигурността. И сега е трудно, нека не го правим по-трудно", заяви шефката на МВФ Кристалина Георгиева.

Кристалина Георгиева: Трябват над 8 трилиона долара за излизане от икономическата криза

Попитана конкретно дали би посъветвала да има разширяване на търговските преговори, Георгиева каза: "Моят съвет би бил да се търсят начини, по които този елемент на несигурност да бъде намален в интерес на всички - Великобритания, ЕС и целия свят". Шефката на МВФ изрази подкрепата си за сделката, постигната от екипа на Борис Джонсън миналата есен и заяви, че Brexit без сделка ще удари икономиката на Великобритания с до 5%.

Правителството на Обединеното кралство реши да приеме закон за отказ от задействане на разпоредби за удължаване на фазата на прилагане на Brexit след края на годината. Това означава, че без сделка Обединеното кралство и ЕС ще търгуват при условията на Световната търговска организация, включително със значителни нови данъци и проверки на търговията, от началото на следващата година.

Кристалина Георгиева: Пандемията причинява невиждана досега икономическа криза

От „Даунинг стрийт” 10 казват, че тази позиция остава. Вчера Великобритания и ЕС обявиха съкратен график за провеждане на три кръга на преговори чрез видеоконференция. Кристалина Георгиева каза, че сега е загрижена да се опита да намери начини да помогне за облекчаване на „глобална рецесия, каквато не сме виждали през живота си“, произтичаща от пандемията.

Шефът на МВФ, бивш вицепрезидент на Европейската комисия, също поздрави за „ранното“ и добре координирано икономическо реагиране на кризата от британската хазна и Банката на Англия. Тя каза: „Този много силен пакет от мерки помага на Обединеното кралство, но предвид значителната роля на Обединеното кралство в световната икономика, всъщност помага на всички.“

В момента МВФ е домакин на виртуална версия на годишните си срещи с министри на финансите и банкерите от света.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.