„Надяваме се, че тези прагови стойности няма да бъдат достигнати”, каза още той

„Ако имаме бум на заразени в дадена област или община, ще се мине изцяло на обучение в електронна среда. Надяваме се, че тези прагови стойности няма да бъдат достигнати”. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Много вероятно е обаче да имаме преминаване за 1-2 седмици към обучение в електронна среда, когато дойдат сезонните грипни вируси. При тях е обратното – много ефективна мярка за пресичане на заразата е това учениците да излязат в преди беше грипна ваканция, сега вече ще е дистанционно обучение”, каза още той пред Диана Найденова в „Карай направо“.

Какво трябва да знаят родителите на деца в ясли, градини или училища?

„Прогнозата ми е, че в по-голямата си част обучението ще бъде по-скоро присъствено, но ще има и превключване. То е неизбежно, защото вероятно още поне 10-12 месеца ще живеем в условията на коронавирус", посочи Вълчев.

Според него досега се сбъдват по-скоро негативните сценарии относно COVID-19. „В началото очаквахме вирусът да остане в Китай, след това в Италия. Да бъде за кратко време. Да изчезне лятото. Нищо от това обаче не се случи”, коментира още образователният министър.

„Далеч по-трудно ще бъде следващите месеци когато времето ще застуди. Вероятно традиционните грипни вируси ще се насложат с коронавируса”, допълни той.

Вълчев: Училищата няма да затварят

По думите му към момента имаме напълно нормални стойности на заразени.

„Инфектираните ученици и учители са правопропорционални на общия брой заразени. Среднодневно имаме по 200 заразени. Нормално е да имаме между 5 и 10 заразени учители”, коментира още Вълчев.

Относно носенето на маски в училище той припомни, че общото правило в момента е, че те са задължителни на закритите места.

„Имахме множество варианти. Основните бяха два - или паралелките да се разредят, или този който избрахме – да има невзаимодействие на паралелките. Не можем да накараме децата да стоят целодневно в час с маските. Затова избрахме втория вариант”, каза образователният министър.

Вълчев: 10-15 учители и ученици на ден ще дават положителни проби за COVID-19

Мерките, които всички училища трябва да спазват

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.