Сред тях е и ограничаване на конституционни права

След два неуспешни опита, най-после днес делото за подпорната стена на плаж „Алепу” влезе в съдебна зала. Окръжната прокуратура обжалва строителното разрешение, издадено от Община Созопол.

Прокуратурата иска то да бъде обявено за нищожно. След два неуспешни опита днес беше най-после даден ход на съдебния процес.

Прокуратурата образува дело за строежа на „Алепу” (ВИДЕО)

Часове преди старта на делото за подпорната стена на „Алепу”, Окръжната прокуратура в Бургас съобщи за ново нарушение –„разрешението за строеж” е издадено на тъмно, тъй като Община Созопол не го е публикувала на интернет страницата си, заедно с решението на директора на еко-инспекцията в Бургас, че за строежа не е необходим доклад по ОВОС. По този начин граждани и организации били лишени от информация и възможност да обжалват

Фирмата, която строи в Алепу - готова да представи проекта си публично

Заседанието се гледа при закрити врата.

Съдебният процес започна, след като в средата на юни Върховната административна прокуратура разпореди на ДНСК да извърши проверка на скандалния строеж на плаж Алепу. Открити бяха нарушения и обвинителите поискаха от съда да обяви за нищожно разрешението за строеж.

Часове преди делото днес прокуратурата оповести ново нарушение. А именно - разрешителното за строеж, както и решението за липса на необходимост от екооценка не са направени обществено достояние.

Депутатите извикаха спешно екоминистъра Димитров заради казуса „Алепу”

„Към момента от представените доказателства няма такова нещо, нито обявление, нито скрийншот от страницата на община Созопол, от което да е видно, че това е  сторено, поради което на жаргон мога да се изразя, че това решение е издадено на тъмно. Това е самостоятелно процесуално нарушение, което само, ако бъде установено е основание да се обяви нищожност за цялото разрешение за строеж”, обясни наблюдаващият прокурор Христо Колев.

Така - с липсата на публична информация се отнема  възможността за обжалване на разрешението, смятат прокурорите. Според тях това е ограничение на конституционни права

Защитата на бившия главен архитект на Созопол Светозар Рашко категорично отхвърля твърденията на обвинителите.

„Разбира се, че няма извършени нарушения, а дори и да има такива те не са от такова естество, за да доведат до обявяване на нищожност на разрешението за строеж. Те по-скоро биха могли да бъдат основание за неговата незаконосъобразност. Срока за атакуване по тази линия е изтекъл отдавна”, казва адвокатът на главния архитект на Созопол – Юри Бошнаков.

Прокуратурата внесе протест срещу разрешителното за строеж на плажа Алепу

„Ние обжалваме решението като искаме то да бъде прогласено за нищожно. Няма срок в който това да се иска, като има изрична съдебна практика в това отношение”, допълва прокурор Колев.

От фирмата изпълнител пък твърдят, че са изрядни.

„Това, което мога да кажа за 22 години адвокатски стаж е, че няма строителство в България, което да е с по-изрядна документация”, казва адвокат Димитър Данаилов, ГБС.

Назначени са редица експертизи по настояване на прокуратурата и следващото заседание по делото е насрочено за 23 ноември.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.