При сблъсъците са ранени близо 700 души

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призовава партиите в Киргизстан да проявят максимална сдържаност и да не прибягват до насилие, заяви говорителят на генералния секретар на брифинг.

ПРОТЕСТИ В КИРГИЗСТАН: Демонстранти щурмуваха и подпалиха парламента (ВИДЕО)

"Генералният секретар на ООН съжалява за загубата на живот и призовава всички участници в събитията да проявят максимална сдържаност и да се въздържат от насилие," каза Дюжарик.

Генералният секретар призовава всички страни в Киргизстан да влязат в диалог и да се споразумеят за по-нататъшни действия в рамките на конституцията. "ООН е готова да подкрепи всички усилия, насочени към намиране на мирно решение на настоящата ситуация", каза той, отбелязвайки, че подобна помощ може да бъде предоставена чрез Регионалния център за превантивна дипломация за Централна Азия.

Над 120 ранени при безредици в Киргизстан (ВИДЕО+СНИМКИ)

В понеделник около 2 хиляди души се събраха в Бишкек на централния площад и настояха за отмяна на резултатите от порламентарните избори, проведени на 4 октомври. В понеделник вечерта, когато беше направен опит за разпръскване на митинга, протестиращите влязоха в сблъсък със силите на реда. В нощта срещу вторник протестиращите нахлуха в сградата, където се намират парламентът и администрацията на президента на Киргизстан, и я унищожиха. След това те се насочиха към Държавния комитет за национална сигурност и освободиха от ареста бившия президент на републиката Алмазбек Атамбаев.

Според Министерството на здравеопазването при сблъсъците са ранени близо 700 души, от които около 200 са служители на службите за сигурност. Един човек е бил убит.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.