Наредена е евакуация в крайбрежните райони на Луизиана

Ураганът „Делта” се засили до трета категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън. Това съобщи Националният център на САЩ за ураганите, цитиран от БТА. Метеоролозите допускат, че той може да стане още по-мощен, преди да стигне до територията на САЩ. Съпътстван от ветрове със скорост 185 км/ч, в 21.00 по Гринуич ураганът се намираше на около 500 км от щата Луизиана.

Природно бедствие във Франция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Щатът още не е възстановил понесените през август щети от стихията „Лора”, една от най-жестоките, връхлитали някога региона. Губернаторът Джон Бел Едуардс призова за възможно най-голяма бдителност и обяви, че в помощ на населението са мобилизирани 2400 души от Националната гвардия.

В сряда „Делта” донесе в Мексико силни ветрове и наводни улиците с пороен дъжд, причини множество поразии, но всичко се размина без жертви, отбелязва АФП.

Тропическата буря „Бета” връхлетя щата Тексас

Ураганът „Янос” удари Гърция (ВИДЕО)

НАВОДНЕНИЯ И РАЗРУШЕНИЯ: Ураганът „Сали” нанесе щети в САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Делта” е 26-ата буря със собствено име през този необичайно оживен ураганен сезон в Атлантическия океан, по време на който вече са счупени редица рекорди. Поради изчерпване на списъка с предвидените имена метеоролозите започнаха да използват букви от гръцката азбука, напомня агенцията. 

Повърхността на океаните се затопля и вследствие на това ураганите стават по-мощни, обясняват учените, които прогнозират, че ще се увеличи делът на циклоните от категория 4 и 5.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.