Според държавния глава "резолюцията е развенчала пропагандната риторика на управляващите"

Президентът и председателят на Народното събрание влязоха в словесен сблъсък  от различни точки на страната. От Варна Румен Радев отново призова за предсрочни избори. А Цвета Караянчева заяви от Велико Търново, че резолюцията няма правна и законодателна стойност.

Часове след гласуването в Европарламента Радев отново призова за предсрочни избори. „От тази ситуация се излиза с бързи, честни избори, които да сформират веднага нов парламент с необходимото доверие. Този парламент да излъчи управление, което да отговаря на европейските принципи за прозрачност, отчетност, отговорност”, каза президентът.

СЛЕД РЕЗОЛЮЦИЯТА ОТ БРЮКСЕЛ: Остри коментари в Народното събрание

Резолюцията била сериозна критика от Европа. „Показа ясно, че всъщност зад красивия лозунг за европейски развитие на България се вихри едно морално провалено управление, вихри се корупция”, каза Радев.

Друг прочит направи председателят на Народното събрание. Според нея – написаното няма да навреди на имиджа на България.

„Тази резолюция е един политически акт. Тя няма нито законодателна, нито правна стойност. Ние сме показали, че се съобразяваме с препоръките на Европа, които са в докладите, който вече е отминал. Това, което поехме като ангажимент, е да продължим да работим по реформите”, каза Караянчева.

РЕЗОЛЮЦИЯТА ЗА БЪЛГАРИЯ: Какво ни каза Европа?

Тя заговори и за двоен аршин при изготвяне на позициите. „Там нямаше нищо за това, което се случва в президентството - с доказателства, със записи, които са разписани от съдиите”, поясни председателят на НС.

Румен Радев отговори и за поредното отхвърлено вето - този път на изборния закон. Според него приетите промени ще породят съмнения в честността на предстоящия вот.

Европарламентът отхвърли поправките в резолюцията за България

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.