Червен картон за властта или политическа пропаганда на опозицията?

Резолюцията за България, която беше гласувана в ЕП, е „снемане на доверието от сегашните управляващи”. Това коментира в предаването „Здравей, България” Цветелина Пенкова, евродепутат от БСП/ПЕС.

„Тази резолюция идва след един доста критичен доклад от страна на ЕК. Ако приемем, че ЕК дава експертна оценка, в момента беше дадена и политическата”, коментира още Пенкова.

Според евродепутата Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП се дава повод да се говори за това да бъдат спрени парите за България.

Европарламентът прие резолюцията за България

„Резолюцията няма да окаже отношение върху правния мир, но ще има политически последствия, защото в нея има неща, които не помагат на имиджа на България. Механизмът, който съществува, е за цяла Европа. Нямаме доклад по Механизма за сътрудничество, който да е специално за България. Не ми беше смешно, когато един евродепутат стана и каза: „Искам да им спрат парите“. Това не засяга едно правителство, а програмен период за 10 години напред – за две правителства и половина. Това са пари за всяко село и всеки регион. Това беше немски евродепутат от Зелените. Няма да се спрат парите, но дадохме шанс това да се говори“, каза Новаков.

„Отчасти съм съгласен, че в резолюцията се очертават определени проблеми като призоваването да се прави изборна кампания на език, различен от българския например, което е неприемливо за мен. Това е незаконодателна резолюция и няма да окаже отношение върху правния мир, но фактът, че я обсъждаме е достатъчен. Ще има политически последствия, защото тя ще бъде разпратена във всички парламенти в ЕС. Никой няма да ни спре парите, но в нея има неща, които не помагат на имиджа на България", каза още Новаков. 

Европарламентът отхвърли поправките в резолюцията за България

„Това е като домакинство, което се опитва да си реши проблемите, като направи събрание на входа. Никой няма да запретне ръкави и да ни решава проблемите. Въпросът е дали ще намерим сили да започнем да ги решаваме проблемите заедно, или отново ще се делим”, заяви още евродепутатът.

„Такъв тип дискусии са нормални, когато има проблеми в дадена държава. Ние сме част от Съюза, проблемите трябва да бъдат дискутирани, за да се решат. Този дебат и резолюция са в защита на българските граждани”, заяви Цветелина Пенкова.

По повод снетото доверие от страна на представители на БСП по отношение на евродепутата Елена Йончева, Пенкова заяви, че няма място за притеснение. „Г-жа Елена Йончева винаги се е отстоявала като човек, който се бори с корупцията. Не мисля, че има нужда да се коментира полемика и неразбирания, които възникват. За нас е важно по какъв начин се върши нашата работа там“, допълни Пенкова.

Повече гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.